Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura
Aromatyczny dodatek do ciast i deserów. - Do przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod nazwami róża pomarszczona, fałdzistolistna, japońska. Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach - pisze autorka bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 300 g płatków róży
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Płatki róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków, pręcików, lokatorów. Jeżeli płatki zbieramy w lesie, na łące, z dala od kominów przemysłowych, ruchomych piasków, samochodów to nie trzeba jej myć. Według niektórych należy odciąć białe nasady płatków, gdyż bywają gorzkie. Moje były słodkie. Płatki wsypać do miski, wymieszać ugniatając z cukrem i odstawić na mniej więcej godzinę. Następnie przełożyć do makutry - tu ona jest niezbędna, płatki z cukrem rozcieramy o porowate rowki misy, drewnianą pałką do ucierania. Jeżeli nie mamy makutry to chyba zostaje nam malakser, ale to już nie będzie to samo. Płatki ucierać partiami, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodać sok z cytryny i nadal ucierać.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. W lodówce może stać długo. Z tej ilości produktów otrzymamy 1 litr płatków utartych z cukrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze