Trwa ładowanie...
d3g6252
d3g6252

Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura

Przepis

Aromatyczny dodatek do ciast i deserów. - Do przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod nazwami róża pomarszczona, fałdzistolistna, japońska. Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach - pisze autorka bloga "Królestwo garów".

3.8
(4 głosy)
Oceń:
d3g6252
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura
Królestwo garów
Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura
Składniki
  • 300 g płatków róży
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
Przepis

Płatki róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków, pręcików, lokatorów. Jeżeli płatki zbieramy w lesie, na łące, z dala od kominów przemysłowych, ruchomych piasków, samochodów to nie trzeba jej myć. Według niektórych należy odciąć białe nasady płatków, gdyż bywają gorzkie. Moje były słodkie. Płatki wsypać do miski, wymieszać ugniatając z cukrem i odstawić na mniej więcej godzinę. Następnie przełożyć do makutry - tu ona jest niezbędna, płatki z cukrem rozcieramy o porowate rowki misy, drewnianą pałką do ucierania. Jeżeli nie mamy makutry to chyba zostaje nam malakser, ale to już nie będzie to samo. Płatki ucierać partiami, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodać sok z cytryny i nadal ucierać.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. W lodówce może stać długo. Z tej ilości produktów otrzymamy 1 litr płatków utartych z cukrem.

Płatki róży ucierane z cukrem. Aromatyczna konfitura
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3g6252

Podziel się opinią

11
2
Share
d3g6252
d3g6252

d3g6252
d3g6252
d3g6252