Trwa ładowanie...
d226rij
22-08-2019 15:09

Szybkie ciasto ze śliwkami. Uda się każdemu

Przepis

- Wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

d226rij
4.8
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki
  • 330 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 200 ml maślanki
  • 200 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 500 g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
  • cukier puder do posypania
Przepis

Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego). Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub 25 cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Szybkie ciasto ze śliwkami. Uda się każdemu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj