ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0

Szybkie ciasto ze śliwkami. Uda się każdemu

Przepis

- Wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Trwa ładowanie...
ycipk-2xlcm0
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się
Składniki
  • 330 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 200 ml maślanki
  • 200 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 500 g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
  • cukier puder do posypania
Przepis

Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego). Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub 25 cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0