Trwa ładowanie...
d4anc6f
d4anc6f

Gruszki

Popularne gruszki są naprawdę cennym źródłem minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Przepisy z gruszkami 123
Popularne gruszki są naprawdę cennym źródłem minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Przepisy z gruszkami

Gruszki powinien jeść każdy. Są zdrowe, pyszne, a w przepisach kulinarnych wymieniane są już od wieków. Na słodko lub na słono, surowe i gotowane – do wykorzystania niemal zawsze.

Gruszki znane są w Europie już od dawna. Pisał nich sam Homer, a władczy Juliusz Cezar nakazał nawet ich uprawę w swoim ogrodzie. Nic dziwnego. Te owoce nie tylko wyróżniają się walorami smakowymi, ale także mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Gruszki – wartości odżywcze
Popularne gruszki są naprawdę cennym źródłem minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Owoce zawierają także wiele witamin m.in. te z grupy B, A, C i PP. To jednak nie koniec długiej listy. Gruszki na tle większości owoców wyróżniają się tym, że zawierają jod – minerał, który wpływa korzystnie na pracę tarczycy. Ponadto są źródłem boru, który poprawia prace mózgu.

Po gruszki powinniśmy sięgać, gdy mamy gorączkę, jesteśmy osłabieni czy przeszliśmy zatrucie pokarmowe. Jedzenie gruszki może też pomóc przy zapaleniu dróg moczowych oraz w przypadku kamienicy nerkowej.


Gruszki na słodko
Dzięki temu, że smak gruszki jest bardzo słodki, ten owoc można wykorzystywać w przygotowywaniu deserów. Świetnie komponuje się np. z gorzką czekoladą, miodem czy karmelem. Wiele przepisów sugeruje także połączenie smaku gruszki z wanilią czy cynamonem. Cukiernicy doskonale wiedzą o tym, że ten owoc sprawdza się jako dodatek do serników, a także pasuje do tradycyjnego i puszystego ciasta biszkoptowego. Gruszkę możemy także upiec i podać z lodami w polewie.

Z dojrzałych owoców gruszki zrobimy też pyszne konfitury, które później możemy wykorzystać np. do naleśników czy omletów.

Gruszki – dodatek do dań wytrawnych
Gruszki możemy wykorzystywać również w przygotowywaniu wytrawnych potraw. Wielu kucharzy znanych jest z tego, że łączy słodki smak gruszki z mięsami. Świetnie będzie komponowała się z drobiem. Pieczona kaczka z gruszkami czy grillowany indyk z dodatkiem słodkiego smaku – lista jest naprawdę długa. Nie bójmy się także serwować gruszki z rybami. Soczysty owoc będzie pasował chociażby do łososia.

Gruszka nadaje się również do przyrządzania wytrawnych przekąsek. Najprostszym daniem są np. tosty z serem camembert i słodkim owocem. Kawałki gruszki możemy też dodać do sałatki z fetą i burakami.

d4anc6f

d4anc6f
d4anc6f
d4anc6f