ycipk-1eluvs
ycipk-1eluvs

Kruche ciasteczka z malinami - Przepis

Trwa ładowanie...
Kruche ciasteczka z domową marmoladą malinową Archiwum prywatne
Podziel się

Kruche ciasteczka z malinową marmoladą i lukrem świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Domowa marmolada malinowa nadaje im wyjątkowy smak. Pasują do kawy i herbaty.

Składniki

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

LUKIER:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

NADZIENIE:

  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • 150 g cukru
  • 3 g pektyny jabłkowej
  • sok z ½ cytryny
  • *
ycipk-1eluvs
Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać. Wybić żółtko, posolić i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Maliny rozmrozić, jeśli mamy mrożone. Przełożyć na patelnię i udusić. Przetrzeć przez sito. Dodać 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać i odparować. Do reszty cukru wsypać pektynę, dodać do musu i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia.

Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier.

Zimne ciasto rozwałkować. Literatką wyciąć krążki. Każdy posmarować lukrem z jednej strony i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem. Wystudzić.

Połowę krążków posmarować marmoladą i złożyć z drugą połową ciasteczek – lukrem na zewnątrz.

ycipk-1eluvs

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1eluvs
ycipk-1eluvs