Trwa ładowanie...
d2n6va4
d2n6va4

Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

Przepis

Kolejny pyszny torcik w "Małej Cukierence". Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać.

3.7
(10 głosów)
Oceń:
d2n6va4
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Zdjęcie
Składniki

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru kryształu
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 20 g kakao bez cukru

Dodatkowo:

  • około 220 g podłużnych biszkoptów
  • 2 nieduże banany (waga ze skórką około 250 g)
  • sok z 1/2 cytryny

Do nasączenia:

  • około 160 ml mleka
  • 60-70 ml rumu

Wierzch:

  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • kakao do posypania
Przepis

Budyń do kremu:
Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń z mąką dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Krem:
Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowo-maślany podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

Składanie tortu:
Składniki do nasączenia wymieszać. Banany obrać, pokroić na plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć warstwę biszkoptów (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, tylko dno). Biszkopty nasączyć i wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je przygotowanym ponczem (drugą warstwę biszkoptów dobrze nasączyć). Wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na kremie ułożyć banany i lekko wcisnąć je w krem.

Wierzch:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać odrobiną kakao i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Brzegi tortu można wygładzić szpatułką.

Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2n6va4

Podziel się opinią

37
12
Share
d2n6va4
d2n6va4

d2n6va4
d2n6va4
d2n6va4