Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
Kolejny pyszny torcik w "Małej Cukierence". Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru kryształu
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 20 g kakao bez cukru
Dodatkowo:
- około 220 g podłużnych biszkoptów
- 2 nieduże banany (waga ze skórką około 250 g)
- sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
- około 160 ml mleka
- 60-70 ml rumu
Wierzch:
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
- kakao do posypania
Budyń do kremu:
Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń z mąką dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Krem:
Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowo-maślany podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Składanie tortu:
Składniki do nasączenia wymieszać. Banany obrać, pokroić na plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21 cm ułożyć warstwę biszkoptów (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, tylko dno). Biszkopty nasączyć i wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je przygotowanym ponczem (drugą warstwę biszkoptów dobrze nasączyć). Wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na kremie ułożyć banany i lekko wcisnąć je w krem.
Wierzch:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać odrobiną kakao i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Brzegi tortu można wygładzić szpatułką.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze