Trwa ładowanie...
d2hy51f
d2hy51f

Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne

Przepis

Aromatyczne ciasto cytrynowe to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Przepis jest banalnie prosty, a składniki z pewnością znajdziesz w lodówce. Nie musisz nawet wyciągać miksera.

3.3
(26 głosów)
Oceń:
d2hy51f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • cukier puder do dekoracji
Przepis
Fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Fot. Grzegorz Kozakiewicz

Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy jaja zbieleją, dodać skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach). Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2hy51f
Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

76
14
Share
d2hy51f
d2hy51f

d2hy51f
d2hy51f
d2hy51f