Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne
Aromatyczne ciasto cytrynowe to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Przepis jest banalnie prosty, a składniki z pewnością znajdziesz w lodówce. Nie musisz nawet wyciągać miksera.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 jajka
- 120 g cukru
- skórka z cytryny
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju z pestek winogron
- cukier puder do dekoracji
Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy jaja zbieleją, dodać skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach). Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze