Trwa ładowanie...
d2nf1ga
d2nf1ga

Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne

Przepis

Aromatyczne ciasto cytrynowe to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Przepis jest banalnie prosty, a składniki z pewnością znajdziesz w lodówce. Nie musisz nawet wyciągać miksera.

3.3
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • cukier puder do dekoracji
Przepis
Fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Fot. Grzegorz KozakiewiczŹródło: Archiwum prywatne

Jajka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć. Gdy jaja zbieleją, dodać skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wymieszać (jeśli mikserem, to na niskich obrotach). Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 18-20 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Wstawić na około 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto cytrynowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2nf1ga

Podziel się opinią

77
14
Share
d2nf1ga
d2nf1ga
d2nf1ga
d2nf1ga
Więcej tematów
d2nf1ga