Trwa ładowanie...
d1zbke4
30-10-2019 10:58

Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

Przepis

- To szarlotka z niezliczoną ilością, cienkich, jabłkowych warstw przeplatanych cynamonem. Dużo jabłek, mało ciasta, które rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce, po upieczeniu nie jest twarde, bardzo przyjemnie komponuje się z jabłkami, gdy dodasz orzechy włoskie będzie przyjemnie dopełniało jabłkowo-cynamonowe aromaty - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

d1zbke4
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
o pietruszka!
Źródło: o pietruszka!
Składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g jogurtu skyr, prosto z lodówki
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich (jeśli nie masz, zastąp mąką)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek (około 10 sztuk, najlepiej odmiany szara reneta)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki dowolnego cukru
Przepis

Składniki na ciasto szybko zagnieć lub wyrób przez chwilę w malakserze. Zwiń w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 20 minut. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka, pozbaw gniazd nasiennych i potnij mandoliną lub w malakserze na talarki. Posyp cynamonem i cukrem, wymieszaj. Wyjmij schłodzone ciasto. 2/3 rozwałkuj na średnicę większą niż tortownica i przenieś ciasto do niej, odetnij brzegi. Napełnij tortownicę (średnica 23 cm) z ciastem jabłkami. Rozwałkuj pozostałą część ciasta, wytnij z niej paski i przyklej je do brzegów lub przykryj ciastem całe jabłka. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zarumienienia wierzchniej części ciasta. Podaj przestudzoną samą, w towarzystwie bitej śmietany lub lodów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj