Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
- To szarlotka z niezliczoną ilością, cienkich, jabłkowych warstw przeplatanych cynamonem. Dużo jabłek, mało ciasta, które rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce, po upieczeniu nie jest twarde, bardzo przyjemnie komponuje się z jabłkami, gdy dodasz orzechy włoskie będzie przyjemnie dopełniało jabłkowo-cynamonowe aromaty - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Kruche ciasto:
- 300 g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
- 200 g zimnego masła
- 150 g jogurtu skyr, prosto z lodówki
- 50 g zmielonych orzechów włoskich (jeśli nie masz, zastąp mąką)
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kg jabłek (około 10 sztuk, najlepiej odmiany szara reneta)
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki dowolnego cukru
Składniki na ciasto szybko zagnieć lub wyrób przez chwilę w malakserze. Zwiń w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 20 minut. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka, pozbaw gniazd nasiennych i potnij mandoliną lub w malakserze na talarki. Posyp cynamonem i cukrem, wymieszaj. Wyjmij schłodzone ciasto. 2/3 rozwałkuj na średnicę większą niż tortownica i przenieś ciasto do niej, odetnij brzegi. Napełnij tortownicę (średnica 23 cm) z ciastem jabłkami. Rozwałkuj pozostałą część ciasta, wytnij z niej paski i przyklej je do brzegów lub przykryj ciastem całe jabłka. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zarumienienia wierzchniej części ciasta. Podaj przestudzoną samą, w towarzystwie bitej śmietany lub lodów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze