Trwa ładowanie...
d1fgrb1
16-09-2017 10:43

Pieczony camembert z miodem i orzechami. Niebo w gębie

Przepis

Już na sam widok pieczonego sera z miodem i orzechami cieknie ślinka. Autorka radzi, by zaopatrzyć się w camembert dobrej jakości, bo to kluczowy składnik tego dania. Przepis jest bardzo prosty i pochodzi z bloga „Śliwka węgierka”. Polecamy na kolację.

d1fgrb1
3.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

śliwka węgierka
Źródło: śliwka węgierka
Składniki
  • 2 łyżki orzechów laskowych (bez łupinek),
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 krążki sera camembert po 100 g,
  • 7 łyżek miodu,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki migdałów bez łupinek,
  • 1 duża bagietka.
Przepis

Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej. Środek folii smarujemy małą ilością oleju, kładziemy na każdym arkuszu krążek sera i zawijamy niezbyt szczelnie. Serki pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut. W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Następnie na suchą patelnię kładziemy orzechy laskowe i włoskie oraz migdały, prażymy 3 minuty i dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 5-6 minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzyku, polewamy orzechami i miodem i od razu podajemy z chrupiącą bagietką.

Polecamy przepis na placuszki śniadaniowe

Zobacz wideo: Ciastka na deszczowe wieczory

Pieczony camembert z miodem i orzechami. Niebo w gębie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fgrb1
d1fgrb1
d1fgrb1
d1fgrb1
Więcej tematów
d1fgrb1