Pieczony camembert z miodem i orzechami. Niebo w gębie
Już na sam widok pieczonego sera z miodem i orzechami cieknie ślinka. Autorka radzi, by zaopatrzyć się w camembert dobrej jakości, bo to kluczowy składnik tego dania. Przepis jest bardzo prosty i pochodzi z bloga „Śliwka węgierka”. Polecamy na kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 łyżki orzechów laskowych (bez łupinek),
- 4 łyżki oleju,
- 4 krążki sera camembert po 100 g,
- 7 łyżek miodu,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- 4 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki migdałów bez łupinek,
- 1 duża bagietka.
Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej. Środek folii smarujemy małą ilością oleju, kładziemy na każdym arkuszu krążek sera i zawijamy niezbyt szczelnie. Serki pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut. W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Następnie na suchą patelnię kładziemy orzechy laskowe i włoskie oraz migdały, prażymy 3 minuty i dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 5-6 minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzyku, polewamy orzechami i miodem i od razu podajemy z chrupiącą bagietką.
Polecamy przepis na placuszki śniadaniowe
src="https://d.wpimg.pl/965590075--1645335969/placuszki.jpg"/>
Zobacz wideo: Ciastka na deszczowe wieczory
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze