Pieczony camembert z miodem i orzechami. Niebo w gębie

Już na sam widok pieczonego sera z miodem i orzechami cieknie ślinka. Autorka radzi, by zaopatrzyć się w camembert dobrej jakości, bo to kluczowy składnik tego dania. Przepis jest bardzo prosty i pochodzi z bloga „Śliwka węgierka”. Polecamy na kolację.

Pieczony camembert z miodem i orzechami. Niebo w gębiePieczony camembert z miodem i orzechami. Niebo w gębie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 łyżki orzechów laskowych (bez łupinek),
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 krążki sera camembert po 100 g,
  • 7 łyżek miodu,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki migdałów bez łupinek,
  • 1 duża bagietka.

Przepis

Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej. Środek folii smarujemy małą ilością oleju, kładziemy na każdym arkuszu krążek sera i zawijamy niezbyt szczelnie. Serki pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut. W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Następnie na suchą patelnię kładziemy orzechy laskowe i włoskie oraz migdały, prażymy 3 minuty i dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 5-6 minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzyku, polewamy orzechami i miodem i od razu podajemy z chrupiącą bagietką.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟