Sernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustach
Prosty i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Spód jest z ciasteczek, a masa z kremowego serka. Z tym przepisem poradzą sobie nawet ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ciasteczka mielimy (muszą być jak bułka tarta). Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami.
- Smarujemy formę masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dnie formy układamy rozdrobnione ciasteczka i mocno ugniatamy (szklanką lub kubkiem), aby powstała równa i zbita warstwa.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy 7 min.
- Przygotowujemy masę: ser Philadelphia, śmietanę, cukier, jajka i aromat mieszamy na jednolitą masę. Na upieczony spód wykładamy połowę truskawek, a później masę serową.
- Pieczemy przez ok. 50 min w temp. 170°C.
- Przygotowujemy galaretkę i studzimy. Kiedy sernik jest zimny, układamy pokrojone na pół truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl