Sernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustach
Prosty i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Spód jest z ciasteczek, a masa z kremowego serka. Z tym przepisem poradzą sobie nawet ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Ciasteczka mielimy (muszą być jak bułka tarta). Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami.
- Smarujemy formę masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dnie formy układamy rozdrobnione ciasteczka i mocno ugniatamy (szklanką lub kubkiem), aby powstała równa i zbita warstwa.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy 7 min.
- Przygotowujemy masę: ser Philadelphia, śmietanę, cukier, jajka i aromat mieszamy na jednolitą masę. Na upieczony spód wykładamy połowę truskawek, a później masę serową.
- Pieczemy przez ok. 50 min w temp. 170°C.
- Przygotowujemy galaretkę i studzimy. Kiedy sernik jest zimny, układamy pokrojone na pół truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze