Trwa ładowanie...
d1afxnw

Sernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustach

Przepis

Prosty i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Spód jest z ciasteczek, a masa z kremowego serka. Z tym przepisem poradzą sobie nawet ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni.

d1afxnw
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 opakowania kruchych ciasteczek
  • 80 g masła
  • 2 opakowania sera Philadelphia lub innego
  • 250 ml gęstej śmietany (20 proc. lub tłustszej)
  • 150 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
Przepis
  • Ciasteczka mielimy (muszą być jak bułka tarta). Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami.
  • Smarujemy formę masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy układamy rozdrobnione ciasteczka i mocno ugniatamy (szklanką lub kubkiem), aby powstała równa i zbita warstwa.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy 7 min.
  • Przygotowujemy masę: ser Philadelphia, śmietanę, cukier, jajka i aromat mieszamy na jednolitą masę. Na upieczony spód wykładamy połowę truskawek, a później masę serową.
  • Pieczemy przez ok. 50 min w temp. 170°C.
  • Przygotowujemy galaretkę i studzimy. Kiedy sernik jest zimny, układamy pokrojone na pół truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d1afxnw
d1afxnw
d1afxnw
d1afxnw
d1afxnw
Więcej tematów
d1afxnw