Bułeczki cynamonowe
Znany, amerykański deser. Ja go jednak nazwę ślimakiem drożdżowym z pysznym kremem cynamonowym. Fani tej przyprawy będą zachwyceni. W porze przedświątecznej piekę te bułeczki bardzo często, by każdy z nas o poranku znalazł chwilę na kawę i kęs słodyczy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 opakowanie suchych drożdży (około 7 g)
- 1 szklanka mleka sojowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka cynamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka sojowego
Dodatkowo:
Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe (nie gorące). Rozrabiamy w nim drożdże oraz cukier. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę i sól mieszamy w misce. Dodajemy rozrobione drożdże oraz olej kokosowy. Zagniatamy ciasto w zwartą kulę. Wkładamy je do nowej miski lekko wysmarowanej olejem roślinnym i zakrywamy ją czystą ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Składniki nadzienia łączymy łyżką.
Blat obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm.
Ciasto smarujemy nadzieniem. Zawijamy w rulon i kroimy nożem w paski. Cynamonki wykładamy na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 25 minut.
Składniki na lukier mieszamy łyżką. Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem i obsypujemy siekanymi orzechami.
Przepis z książki Natalii Krupskiej "Vege słodkie na co dzień i na święta"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze