Bułeczki cynamonowe

Znany, amerykański deser. Ja go jednak nazwę ślimakiem drożdżowym z pysznym kremem cynamonowym. Fani tej przyprawy będą zachwyceni. W porze przedświątecznej piekę te bułeczki bardzo często, by każdy z nas o poranku znalazł chwilę na kawę i kęs słodyczy.

Bułeczki cynamonoweBułeczki cynamonowe

Ciasto:

  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży (około 7 g)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka sojowego

Dodatkowo:

Przepis

Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe (nie gorące). Rozrabiamy w nim drożdże oraz cukier. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę i sól mieszamy w misce. Dodajemy rozrobione drożdże oraz olej kokosowy. Zagniatamy ciasto w zwartą kulę. Wkładamy je do nowej miski lekko wysmarowanej olejem roślinnym i zakrywamy ją czystą ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Składniki nadzienia łączymy łyżką.
Blat obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm.

Przepis

Ciasto smarujemy nadzieniem. Zawijamy w rulon i kroimy nożem w paski. Cynamonki wykładamy na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 25 minut.

Przepis

Składniki na lukier mieszamy łyżką. Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem i obsypujemy siekanymi orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości