Kukułcze gniazdo
Proste, a wyjątkowe ciasto kakaowe z dodatkiem jasnego biszkoptu i bitej śmietanki, z wyraźnym posmakiem alkoholu, który jednak nie dominuje nad innymi smakami, tylko równoważy je i stanowi specjalny akcent.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 gcukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 11/2 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 11/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do części kakaowej:
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki mleka roślinnego
Krem kawowy:
125 ml zaparzonego espresso
125 ml wódki (w wersji dla niepijących napoi wysokoprocentowych można zastąpić ją podwójną ilością kawy)
300 g gorzkiej czekolady
Bita śmietanka:
3 puszki mleczka kokosowego, każde po 400 ml (schłodzone, wykorzystujemy tylko stałą, tłustą część)
4 łyżki cukru pudru
Łączymy ocet z mlekiem tak, aby powstała mieszanina o konsystencji maślanki. W dużej misce mieszamy składniki na biszkopt. Wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki i porządnie mieszamy na gęste ciasto.
Masę dzielimy w stosunku 2:1 i do większej części dodajemy kakao oraz mleko roślinne. Mieszamy dokładnie.
Ciasto na biszkopt kakaowy wylewamy do formy i pieczemy około 30–35 minut w 180 st. C. Masę na biszkopt waniliowy przelewamy do osobnej formy i pieczemy nieco krócej, 20–25 minut w 180 st. C. Studzimy blaty. W rondelku podgrzewamy kawę, wódkę i czekoladę, do momentu, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Do wysokiego naczynia przekładamy zimne mleczko kokosowe i zaczynamy je ubijać, aż do uzyskania zwartej bitej śmietanki. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze chwilę.
Kakaowy biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę bitej śmietanki, przykrywamy jasnym biszkoptem.
Teraz wylewamy płynny krem czekoladowy, a na niego resztę bitej śmietanki kokosowej, przykrywamy drugą połową biszkoptu kakaowego. Całe ciasto posypujemy przy pomocy sitka warstwą ciemnego kakao. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Przepis z książki Natalii Krupskiej "Vege słodkie na co dzień i na święta"
Podziel się opinią
Komentarze