Trwa ładowanie...
d1zbke4
07-01-2019 12:25

Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

Przepis

"Jestem amatorką galarety z nóżek i tego typu potraw, ale podczas jednej rozmowy ze znajomym uznałam, że zrobię ją po swojemu i dopasuje pod moje podniebienie. I tak powstała galareta z mięsie z kurczaka, z podsmażaną cebulką, boczkiem i śliwką w środku. Musicie uwierzyć mi na słowo, bo wyszła bardzo smaczna, delikatna, chudziutka, z mnóstwem białego mięska" - czytamy na blogu "Marta M.".

d1zbke4
4.4
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 3 podudzia z kurczaka z kością, ale bez skóry
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 pietruszka obrana, pokrojona w paseczki
  • 1 bulionetka knorra z kurczaka
  • 1 cebula poszatkowana w kostkę
  • 1/2 szklanki chudego wędzonego boczku, w kawałkach
  • kilka śliwek suszonych
  • 5 płatów żelatyny
Przepis

Przygotuj blaszkę najlepiej silikonową, ale jeśli masz tylko teflonową, to wyłóż ją folią spożywczą, tak, aby spory kawałek folii wystawał poza brzegi blaszki. Będzie ci łatwiej wyciągnąć galaretę z formy. W średnim garnku gotujemy (2 szklanki wody) podudzia, liść laurowy, pietruszkę oraz dodajemy bulionetkę. Na patelni, na oleju podsmażamy na złoty kolor cebulkę oraz boczek. Do dokładnym zarumienieniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Po około 30 minutach gotowania się podudzi, dodajemy fileta i na małym ogniu pod przykryciem dalej gotujemy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Po ugotowaniu się mięsa, przelewamy bulion do miseczki i odstawiamy, aby przestygł. Mięso oddzielamy od kości, a fileta kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem z cebulką i boczkiem oraz śliwkami. Tak przygotowany farsz wykładamy na blaszkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy, aż zmięknie (kilka minut). Odsączamy z niej wodę (najlepiej wykręcić ją rękoma) i umieszczamy ją w jeszcze ciepłym bulionie. Mieszamy.
Zalewamy mięso w foremce i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby galareta porządnie stężała.

Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
72

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj