Mus malinowy według receptury z 1910 r.
Lekki, puszysty i szybki w przygotowaniu mus malinowy. Oryginalny przepis na ten deser pochodzi z 1910 i książki Marii Ochorowicz-Monatowej. Recepturę odtworzyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 0,5 kg malin
- 200 g cukru pudru
- 5 listków żelatyny
- 60 ml mleka
- 250 ml śmietanki 36 proc.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aż dokładnie się rozpuści. Dodać 60 ml gorącego mleka i dokładnie wymieszać z żelatyną. Maliny przetrzeć przez sito (można też zblendować) i połączyć z sokiem z cytryny.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, zmniejszyć obroty miksera i wlać powoli przestudzoną żelatynę oraz sos malinowy. Krem przełożyć do miseczek i odstawić do lodówki, aż mus stężeje. W oryginalnym przepisie widnieje porada, aby podać go " z kruchemi ciasteczkami", ale solo także smakuje doskonale.
Zobacz także: domowy kisiel jabłkowy
Polecamy wideo: kruche babeczki z owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze