Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir
x-news/Uwaga TVN

Mus malinowy według receptury z 1910 r.

Przepis

Lekki, puszysty i szybki w przygotowaniu mus malinowy. Oryginalny przepis na ten deser pochodzi z 1910 i książki Marii Ochorowicz-Monatowej. Recepturę odtworzyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d3dblir
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Mus malinowy według receptury z 1910 r.
www.przepisytradycyjne.pl
Mus malinowy według receptury z 1910 r.
Składniki
  • 0,5 kg malin
  • 200 g cukru pudru
  • 5 listków żelatyny
  • 60 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
Przepis

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aż dokładnie się rozpuści. Dodać 60 ml gorącego mleka i dokładnie wymieszać z żelatyną. Maliny przetrzeć przez sito (można też zblendować) i połączyć z sokiem z cytryny.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, zmniejszyć obroty miksera i wlać powoli przestudzoną żelatynę oraz sos malinowy. Krem przełożyć do miseczek i odstawić do lodówki, aż mus stężeje. W oryginalnym przepisie widnieje porada, aby podać go " z kruchemi ciasteczkami", ale solo także smakuje doskonale.
Zobacz także: domowy kisiel jabłkowy

Polecamy wideo: kruche babeczki z owocami

Mus malinowy według receptury z 1910 r.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d3dblir
d3dblir
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir