Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie
Rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem marchewki i bakalii sprawdza się na śniadanie. Możemy je też zabrać ze sobą do pracy lub spakować dziecku do szkoły. Przepis z bloga "Cukrowa Wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 szklanka startej marchewki – ok. 2-3 sztuki
- 3/4 szklanki startego jabłka – 1 duże jabłko
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
- szczypta soli
- 2 jaja
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka rodzynek lub innych suszonych owoców – u mnie żurawina
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub nasion – u mnie słonecznik
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym przez około minutę. Dodajemy kolejno jaja, marchewkę, jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki, suszone owoce i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Masa będzie lepka. Za pomocą łyżki i łyżeczki (lub łyżki do lodów) formujemy kulki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok 2-3 cm odstępów. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny lekko się zezłocić. Wyjmujemy i studzimy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze