WP

Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Cukrowa Wróżka
Podziel się

Rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem marchewki i bakalii sprawdza się na śniadanie. Możemy je też zabrać ze sobą do pracy lub spakować dziecku do szkoły. Przepis z bloga "Cukrowa Wróżka".

Składniki
  • 1 szklanka startej marchewki – ok. 2-3 sztuki
  • 3/4 szklanki startego jabłka – 1 duże jabłko
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rodzynek lub innych suszonych owoców – u mnie żurawina
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub nasion – u mnie słonecznik
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Przepis

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym przez około minutę. Dodajemy kolejno jaja, marchewkę, jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki, suszone owoce i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Masa będzie lepka. Za pomocą łyżki i łyżeczki (lub łyżki do lodów) formujemy kulki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok 2-3 cm odstępów. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny lekko się zezłocić. Wyjmujemy i studzimy.

Zobacz także: lekki sernik z herbatą

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP