Trwa ładowanie...
dtjboc0

Ciasto kruche

123
Źródło: 123

Kruche ciasto może być podstawą wielu potraw. Na słodko lub na słono – wybór zależy tylko od nas. Ważne, by było dobrej jakości i przygotowane z odpowiednich składników.

Kruche ciasto jest wykorzystywane w kuchni już od wieków. Jest bardzo proste, a jego uniwersalność sprawia, że może być podstawą wielu potraw. Chociaż najczęściej kojarzymy go z wyrobami cukierniczymi, bardzo często jest także wykorzystywane w przygotowywaniu przekąsek czy dań obiadowych.

W ostatnim czasie w sklepowych chłodniach możemy zobaczyć gotowe kruche ciasta. Są one robione maszynowo, a następnie sprzedawane w zamrożonych rulonach. Warto jednak dokładnie przeczytać składy tych produktów. W gotowych wersjach kruchego ciasta, oprócz podstawowych składników, najczęściej znajdziemy też substancje spulchniające, regulatory kwasowości czy olej palmowy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne upieczenie tego rodzaju ciasta. Zwłaszcza że nie jest to wcale trudne.

Kruche ciasto – składniki tradycyjne
Kruche ciasto robimy z trzech podstawowych składników: mąki, tłuszczu stałego i jajek. Doświadczenie cukierników mówi, że najlepiej sprawdza się mąka krupczatka. Co do wyboru tłuszczu nie mamy już jednoznacznej odpowiedzi. Możemy wykorzystać masło, margarynę lub nawet smalec. Jeśli chodzi o jajka, powinniśmy używać jedynie żółtek, ponieważ białko zmniejsza kruchość ciasta. Gdy do masy dodamy ugotowane żółtko, nasze ciasto będzie bardziej plastyczne, natomiast żółtka surowe zwiększą kruchość naszego wypieku.

*Kruche ciasto – jak zrobić *
Do przesianej mąki dodajemy wybrany tłuszcz i żółtka jajek, a powstała masę wyrabiamy w dłoniach. Należy to robić możliwie szybko, ponieważ nasze ciepłe ręce mogą rozgrzać ciasto, co wpłynie negatywnie na jego kruchość i elastyczność. Gdy nasza masa będzie już zwarta, należy uformować ją w kulę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Następnie ciasto możemy rozwałkować.

*Kruche ciasto – zastosowanie *
Kruche ciasto możemy wykorzystać jako podstawę do wielu dań. Świetnie sprawdzi się oczywiście w cukiernictwie, gdzie będzie spełniało funkcję bazy dla wypieków z owocami czy tradycyjnych mazurków. Ale zanim będziemy przygotowywać deser, dla kruchego ciasta znajdziemy zastosowanie również w przyrządzaniu dań wytrawnych. Tarta z serem i pomidorami czy quiche z parmezanem i szpinakiem – to dopiero początek długiej listy.

Przepisy

dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj