Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
Tarty najczęściej kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami. Jednak równie dobrze możemy przygotować tartę w wytrawnej wersji. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów",proponuje kruchą tartę z serowo-figowym farszem. Brzmi pysznie!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- sól
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- 6 fig
- 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna)
- 3 żółtka
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 2-3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich
Przepis
Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Przepis
Figi pokroić w szóstki. Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić. Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto.
Przepis
Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem. Ja obciążyłam dnem od tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Na upieczonym cieście ułożyć figi. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.