Trwa ładowanie...
d4i1ksi
23-10-2019 11:33

Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

Przepis

Tarty najczęściej kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami. Jednak równie dobrze możemy przygotować tartę w wytrawnej wersji. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów",proponuje kruchą tartę z serowo-figowym farszem. Brzmi pysznie!

d4i1ksi
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

  • 6 fig
  • 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna)
  • 3 żółtka
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich
Przepis

Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.

Figi pokroić w szóstki. Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić. Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto.

Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem. Ja obciążyłam dnem od tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Na upieczonym cieście ułożyć figi. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
Więcej tematów
d4i1ksi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj