Trwa ładowanie...
d1x7wqj
22-10-2018 11:15

Ciasto z jabłkami w polewie śmietanowej. Sezonowy hit

Przepis

Delikatne i kruche ciasto z jabłkami. W sam raz na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty. - Ciasto wygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

d1x7wqj
4.6
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wody

Masa jabłkowa:

  • około 850 g niedużych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
  • skórka otarta z 1 cytryny

*Dodatkowo: *

  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski przełożyć mąkę, przesiać cukier puder i schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, szczyptę soli, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto, lekko je spłaszczyć i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno), robiąc około 2-3 cm brzeg.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu robiąc paseczki. Gotowe jabłka poukładać w przygotowanej tortownicy. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Następnie tak przygotowaną polewą zalać jabłka w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami w polewie śmietanowej. Sezonowy hit
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

38
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x7wqj
d1x7wqj
d1x7wqj
d1x7wqj
Więcej tematów
d1x7wqj

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj