Ciasto z jabłkami w polewie śmietanowej. Sezonowy hit
Delikatne i kruche ciasto z jabłkami. W sam raz na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty. - Ciasto wygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 110 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wody
Masa jabłkowa:
- około 850 g niedużych jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
- skórka otarta z 1 cytryny
*Dodatkowo: *
- cukier puder do posypania
Do miski przełożyć mąkę, przesiać cukier puder i schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, szczyptę soli, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto, lekko je spłaszczyć i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno), robiąc około 2-3 cm brzeg.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu robiąc paseczki. Gotowe jabłka poukładać w przygotowanej tortownicy. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Następnie tak przygotowaną polewą zalać jabłka w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze