Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Ciasto z jabłkami w polewie śmietanowej. Sezonowy hit

Przepis

Delikatne i kruche ciasto z jabłkami. W sam raz na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty. - Ciasto wygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

2.7
(28 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wody

Masa jabłkowa:

  • około 850 g niedużych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
  • skórka otarta z 1 cytryny

*Dodatkowo: *

  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski przełożyć mąkę, przesiać cukier puder i schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, szczyptę soli, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto, lekko je spłaszczyć i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno), robiąc około 2-3 cm brzeg.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu robiąc paseczki. Gotowe jabłka poukładać w przygotowanej tortownicy. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Następnie tak przygotowaną polewą zalać jabłka w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami w polewie śmietanowej. Sezonowy hit
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

36
12
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal