Pieczenie
Pieczenie to jeden z podstawowych procesów obróbki termicznej jedzenia. Polega na ogrzaniu potrawy w piecu lub piekarniku w środowisku odpowiednio nagrzanego powietrza. Zwykle temperatura sięga od 160 do 250 stopni C. Niektóre potrawy poddaje się krótkiemu procesowi pieczenia – może trwać zaledwie kilka minut. Inne mogą spędzić w piekarniku nawet kilka godzin.
Obróbka termiczna, która zachodzi w trakcie pieczenia, sprawia, że białka oraz skrobia, zawarte w jedzeniu stają się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Z potraw wyparowuje nadmiar wody.
Pod wpływem temperatury zachodzą związki chemiczne, które nadają jedzeniu specyficzny smak i aromat. Wiele potraw, m.in. chleb oraz mięsa, dzięki pieczeniu uzyskuje swoje charakterystyczne cechy – barwę, smak i aromat.
Pieczeniu zwykle poddaje się mięsa w postaci zwartej, na przykład drób, lub w postaci rozdrobnionej jak pasztet. Ryby również można przyrządzić w piekarniku. Tego rodzaju obróbce termicznej można poddać także warzywa, które uzyskują w ten sposób wyjątkowo kremową konsystencję.
Pieczenie ma szczególne zastosowanie w przygotowywaniu ciast i innych wyrobów cukierniczych.
Temperatura w trakcie pieczenia ma duże znaczenie. Nawet kilka stopni różnicy może zmienić smak potrawy. Obecnie na rynku dostępne jest wiele piekarników z coraz bardziej innowacyjnymi metodami pieczenia.
W słowniczku kuchennym "chłodny" piekarnik to taki, który nagrzany jest do mniej niż 100 stopni C. To idealna temperatura do pieczenia potraw, które muszą spędzić w piekarniku wiele godzin.
Około 150 stopni to idealny poziom ciepła dla wszelkich delikatnych i suchych warzyw. Przygotowując w ten sposób szparagi lub chipsy z jarmużu, uzyskamy doskonały efekt. Taka moc piekarnika będzie odpowiednia także dla mięs, które łatwo przesuszyć (na przykład gęsiny) oraz ciast drożdżowych i serników, które wymagają dłuższego pieczenia.
180 stopni to najpopularniejszy wybór wśród domowych kucharzy. Mówi się, że w takiej temperaturze wszystko się upiecze. Kluczem do sukcesu jest jednak czas pieczenia – surowa pieczeń potrzebuje dużo więcej czasu, niż niewielkie domowe ciasteczka, chociaż jedno i drugie upiecze się w tej temperaturze.
Temperatura powyżej 200 stopni sprawdzi się do szybkiej obróbki wcześniej podsmażonego mięsa. Należy pamiętać, że mocno nagrzane powietrze może szybko przypalić cienkie i małe kawałki, powodując ich wyschnięcie i utratę smaku.