Tort migdałowy z kremem jogurtowym i wiśniami
- Tort z kremem jogurtowym na wilgotnym, migdałowym biszkopcie. Wierzch zdobi spora warstwa wiśni, ciasteczka amaretti oraz uprażone płatki migdałowe. Nie jest za słodki, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, u mnie przepis zagości na stałe - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 jajka – osobno żółtka i białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
Do nasączenia:
- 100 ml migdałowego likieru – amaretto
- 30 ml wody
Krem:
- 450 g mrożonych wiśni + 100ml wody
- 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 500 g naturalnego jogurtu
- 500 g śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 7 łyżek cukru pudru
- 20 g żelatyny + 180ml wody
- 40 g płatków migdałowych
- ciasteczka amaretti do ozdoby
Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 160 st. na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st.). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone migdały wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru kryształu i 100 ml wody, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotujących się wiśni, ugotować kisiel i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając. Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać 180 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę. Tortownicę umyć i z powrotem włożyć do blaszki papier do pieczenia oraz biszkopt (ja jeszcze brzeg tortownicy wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy pomijamy).
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Do ubitej śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, wstawić ją na około 5-10 sekund do mikrofalówki, wyjąć i wymieszać. Jeśli ciągle się nie rozpuściła, z powrotem wstawić ją na 5 sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy mikrofalówki, można żelatynę rozpuścić w małym rondelku/garnuszku na ogniu, jak we wcześniejszych moich przepisach). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać krótko mikserem. Dodać połowę ubitej śmietanki i znów wymieszać krótko mikserem, dodać pozostałą śmietankę wymieszać. Gotowy krem wymieszałam jeszcze dokładnie szpatułką. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiśnie. Tort udekorować ciasteczkami amaretti i na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i ułożyć na paterze.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze