Granita cytrynowa. Oryginalny włoski przepis na orzeźwiający deser
Cytryny to jedne z niewielu owoców, które smakują wspaniale przez cały rok. Ich jakość spada odrobinę tylko w najgorętszych tygodniach i to niemal perwersja, że najbardziej doceniamy je właśnie w środku lata. Ich smak jest tak orzeźwiający!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny.
- Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
- Przelej płyn do szerokiego naczynia i włóż do zamrażarki. Kiedy zacznie zamarzać przy brzegach, co 10, może 15 minut roztrzepuj ją widelcem lub trzepaczką, aż niemal zupełnie zamarznie (trochę to potrwa – nawet 4 godziny). W tej mokrawej ziarnistej postaci jest gotowa do podania.
- Jeśli chcesz przechowywać granitę trochę dłużej, zamroź ją na kamień. Przed podaniem wyjmij, zostaw na jakieś 20 minut, żeby lekko rozmarzła, i pokrusz widelcem. (Włóż szklanki lub miski do zamrażarki co najmniej 20 minut przed podaniem granity).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl