Trwa ładowanie...
d1ge22n

Granita cytrynowa. Oryginalny włoski przepis na orzeźwiający deser

Przepis

Cytryny to jedne z niewielu owoców, które smakują wspaniale przez cały rok. Ich jakość spada odrobinę tylko w najgorętszych tygodniach i to niemal perwersja, że najbardziej doceniamy je właśnie w środku lata. Ich smak jest tak orzeźwiający!

W naszym kraju chyba większość dzieci prędzej czy później rozkłada wakacyjne stoisko na chodniku przed domem i sprzedaje przechodniom lemoniadę za dwupensówkę. Cytrynowa granita jest specjałem odrobinkę bardziej "dorosłym", ale to bynajmniej nie znaczy, że gorszym. Jeśli zaś masz ochotę na prawdziwie "dorosły" specjał, to możesz wymieszać ją z niemal każdym mocnym alkoholem (zwłaszcza z ginem, wódką i tequilą).

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 ml soku z cytryny (zależnie od stopnia soczystości będziesz potrzebować około 8 sztuk)
  • 400 ml wody
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
Przepis
  • Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny.
  • Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Przelej płyn do szerokiego naczynia i włóż do zamrażarki. Kiedy zacznie zamarzać przy brzegach, co 10, może 15 minut roztrzepuj ją widelcem lub trzepaczką, aż niemal zupełnie zamarznie (trochę to potrwa – nawet 4 godziny). W tej mokrawej ziarnistej postaci jest gotowa do podania.
  • Jeśli chcesz przechowywać granitę trochę dłużej, zamroź ją na kamień. Przed podaniem wyjmij, zostaw na jakieś 20 minut, żeby lekko rozmarzła, i pokrusz widelcem. (Włóż szklanki lub miski do zamrażarki co najmniej 20 minut przed podaniem granity).

Przepis pochodzi z książki Jacoba Kennedy'ego "GELATO. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Granita cytrynowa. Oryginalny włoski przepis na orzeźwiający deser
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1ge22n

Podziel się opinią

Share
d1ge22n
d1ge22n
d1ge22n
d1ge22n
Więcej tematów
d1ge22n