Granita cytrynowa. Oryginalny włoski przepis na orzeźwiający deser
Cytryny to jedne z niewielu owoców, które smakują wspaniale przez cały rok. Ich jakość spada odrobinę tylko w najgorętszych tygodniach i to niemal perwersja, że najbardziej doceniamy je właśnie w środku lata. Ich smak jest tak orzeźwiający!
W naszym kraju chyba większość dzieci prędzej czy później rozkłada wakacyjne stoisko na chodniku przed domem i sprzedaje przechodniom lemoniadę za dwupensówkę. Cytrynowa granita jest specjałem odrobinkę bardziej "dorosłym", ale to bynajmniej nie znaczy, że gorszym. Jeśli zaś masz ochotę na prawdziwie "dorosły" specjał, to możesz wymieszać ją z niemal każdym mocnym alkoholem (zwłaszcza z ginem, wódką i tequilą).
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny.
- Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
- Przelej płyn do szerokiego naczynia i włóż do zamrażarki. Kiedy zacznie zamarzać przy brzegach, co 10, może 15 minut roztrzepuj ją widelcem lub trzepaczką, aż niemal zupełnie zamarznie (trochę to potrwa – nawet 4 godziny). W tej mokrawej ziarnistej postaci jest gotowa do podania.
- Jeśli chcesz przechowywać granitę trochę dłużej, zamroź ją na kamień. Przed podaniem wyjmij, zostaw na jakieś 20 minut, żeby lekko rozmarzła, i pokrusz widelcem. (Włóż szklanki lub miski do zamrażarki co najmniej 20 minut przed podaniem granity).
Przepis pochodzi z książki Jacoba Kennedy'ego "GELATO. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze