Francuska zupa Bouillabaisse - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Bouillabaisse jest zupą rybną, którą przygotowuje się na bazie różnych gatunków ryb oraz owoców morza. To bardzo aromatyczne danie, dzięki dodatkom w postaci ziół oraz różnorodnych warzyw. Po ugotowaniu zupy, przecedza się ją - płyn podawany jest w wazie, a ryby i owoce morza serwuje się oddzielnie.

Składniki

• 1 l wody
• 3 łyżki oleju
• 1 kg ryb morskich np. dorsz
• 200 g krewetek
• 200 g kalmarów
• 2 cebule
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• natka pietruszki
• 1 por
• ½ selera
• 6 ząbków czosnku
• 2 puszki pomidorów bez skórek
• 100 ml białego wina wytrawnego
• cytryna
• rozmaryn
• sól
• pieprz

Przepis

Przygotuj wywar warzywny: obierz i pokrój w słupki marchew, seler, pietruszkę, posiekaj cebulę oraz czosnek. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka. Ryby obierz ze skóry i pozbądź się ości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki i kalmary oczyść i pokrój. Nie wyrzucaj ości oraz pancerzyków krewetek: przydadzą się na wywar. Do garnka z warzywami dodaj olej i podsmażaj przez 2 minuty, dopraw szafranem oraz rozmarynem. Następnie dodaj pancerze i głowy krewetek i podsmażaj przez 2 minuty. Całość zalej winem oraz wodą i dodaj pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj sól i pieprz. Gdy wywar będzie gotowy, przecedź go przez sito i przelej do garnka. Zupę postaw na małym ogniu, dodaj obrane krewetki oraz pokrojone ryby, i gotuj je przez około 3-4 minuty. Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne