Trwa ładowanie...
d3wrf8y
d3wrf8y

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Przepis

Bardzo prosty, a zarazem smaczny sposób na ziemniaki. Wystarczy je pociąć za pomocą malaksera lub mandoliny na cienkie talarki, polać roztopionym masłem i posypać ziołami. Potem wstawiamy do piekarnika i gotowe. Idealny dodatek do dania głównego. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

2.9
(86 głosów)
Oceń:
d3wrf8y
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem
o pietruszka!
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • pieprz – najlepiej świeżo mielony, około pół łyżeczki
  • rozmaryn – igły z 1-2 gałązek
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół). Ziemniaki dobrze wyszoruj, nie obieraj i potnij na plastry o grubości 1-2 mm. Pokryj je od razu olejem/masłem, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem. Wymieszaj. Układaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Podaj np. z sosem czosnkowym, sałatką lub jako dodatek do dania głównego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3wrf8y

Podziel się opinią

56
17
Share
d3wrf8y
d3wrf8y
d3wrf8y
d3wrf8y
d3wrf8y