Pieczone ziemniaczki z rozmarynem
Bardzo prosty, a zarazem smaczny sposób na ziemniaki. Wystarczy je pociąć za pomocą malaksera lub mandoliny na cienkie talarki, polać roztopionym masłem i posypać ziołami. Potem wstawiamy do piekarnika i gotowe. Idealny dodatek do dania głównego. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Joanna Byczkiewicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
- pieprz – najlepiej świeżo mielony, około pół łyżeczki
- rozmaryn – igły z 1-2 gałązek
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół). Ziemniaki dobrze wyszoruj, nie obieraj i potnij na plastry o grubości 1-2 mm. Pokryj je od razu olejem/masłem, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem. Wymieszaj. Układaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Podaj np. z sosem czosnkowym, sałatką lub jako dodatek do dania głównego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl