Pieczone ziemniaczki z rozmarynem
Bardzo prosty, a zarazem smaczny sposób na ziemniaki. Wystarczy je pociąć za pomocą malaksera lub mandoliny na cienkie talarki, polać roztopionym masłem i posypać ziołami. Potem wstawiamy do piekarnika i gotowe. Idealny dodatek do dania głównego. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
- pieprz – najlepiej świeżo mielony, około pół łyżeczki
- rozmaryn – igły z 1-2 gałązek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół). Ziemniaki dobrze wyszoruj, nie obieraj i potnij na plastry o grubości 1-2 mm. Pokryj je od razu olejem/masłem, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem. Wymieszaj. Układaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Podaj np. z sosem czosnkowym, sałatką lub jako dodatek do dania głównego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze