Trwa ładowanie...
d2ckt1y
10-05-2019 11:24

Ryba na piątek. Dorsz na parze z masłem czosnkowym

Przepis

Masz ochotę na rybę ale nie chcesz jej smażyć w panierce? Mamy na to sposób. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na dorsza, gotowanego na parze. Najlepszy dodatkiem do delikatnej i miękkiej rybki będzie aromatyczne masło czosnkowe.

d2ckt1y
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • 2 filety z dorsza
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • kilka plasterków cytryny
  • pietruszka do dekoracji

Masło czosnkowe:

  • ½ kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska w płatkach
Przepis

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny (najlepiej ze skórką). Filety podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić nad gorącą wodę. Podawać z masłem czosnkowym.

W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do małego naczynia i udekorować natką pietruszki. Podawać do ryby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba na piątek. Dorsz na parze z masłem czosnkowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
d2ckt1y
d2ckt1y
d2ckt1y
Więcej tematów
d2ckt1y