ycipk-1eluvs
ycipk-1eluvs

Ryba na piątek. Dorsz na parze z masłem czosnkowym - Przepis

Trwa ładowanie...
Fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Masz ochotę na rybę ale nie chcesz jej smażyć w panierce? Mamy na to sposób. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na dorsza, gotowanego na parze. Najlepszy dodatkiem do delikatnej i miękkiej rybki będzie aromatyczne masło czosnkowe.

Składniki
  • 2 filety z dorsza
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • kilka plasterków cytryny
  • pietruszka do dekoracji

Masło czosnkowe:

  • ½ kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska w płatkach
Przepis

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny (najlepiej ze skórką). Filety podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić nad gorącą wodę. Podawać z masłem czosnkowym.

ycipk-1eluvs

W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do małego naczynia i udekorować natką pietruszki. Podawać do ryby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-1eluvs
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1eluvs
ycipk-1eluvs