Szparagi w sosie z anchois i jajkami. Sezonowy przysmak
Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" przyznaje, że pomysły na dania ze szparagami jej się nie kończą. Tym razem proponuje zielone szparagi w towarzystwie gotowanych jajek, pomidorków koktajlowych i kremowego sosu z anchois. Prosto, szybko i pysznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 300 g bardzo młodych i świeżych szparagów
- 200 g mini pomidorów bio
- 2 wiejskie jajka
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżki masła klarowanego
Sos:
- 3 filety anchois z oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu akacjowego
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki octu balsamicznego – opcjonalnie
Czosnek drobno siekamy i wkładamy do moździerza, dodajemy posiekane filety anchois i ucieramy razem na gładką masę. Dodajemy majonez, musztardę, miód i parmezan (ewentualnie ocet balsamiczny) - mieszamy i odstawiamy.
Szparagi płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku – jeżeli są bardzo młode nie trzeba odłamywać zdrewniałych końcówek. Tak samo postępujemy z pomidorami. Na patelnię wkładamy pół łyżki masła i układamy szparagi – podsmażamy je na sporym ogniu, aż się nieco przyrumienią – powinny być chrupkie. Przekładamy na półmisek. Na patelni układamy pomidory przekrojone na połówki i podsmażamy je z obu stron. Układamy na półmisku. Jajka gotujemy na miękko, obieramy je i układamy na półmisku. Posypujemy wszystko świeżym pieprzem i polewamy sosem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze