Trwa ładowanie...
d40bh9d

Dorsz

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Swego czasu toczono o niego prawdziwe wojny, jednak dzisiaj dorsza można spożywać w spokoju. Co więcej, warto to robić, ponieważ ryba ta zawiera w sobie wiele składników odżywczych, a jej obecność na stole może poprawić nasze zdrowie.

Najpopularniejszym gatunkiem tej ryby jest dorsz atlantycki. Niestety, jeszcze do niedawna był on narażony na wyginięcie ze względu na nadmierne połowy. Dzisiaj obowiązują jednak specjalne limity, które ograniczają odłów dorsza.

Co ciekawe od lat 50. do 70. XX w. między Islandią a Wielką Brytanią prowadzone były tzw. "wojny dorszowe". W dużym skrócie dotyczyły one wpływów ekonomicznych i zwiększania strefy wpływów w obszarze rybołówstwa na wodach wokół Islandii. I choć bardziej była to seria konfliktów dyplomatycznych i ekonomicznych niż prawdziwa wojna, to kilka razy doszło do wymiany ognia między "wrogimi stronami".

Mięso dorsza jest delikatne i charakteryzuje się jasno-kremową barwą. Jeśli kupujemy rybę, musi być ona zawsze przechowywana w lodzie (z wyjątkiem oczywiście sytuacji, gdy kupujemy świeżo złowionego dorsza bałtyckiego bezpośrednio od rybaka). Należy zwracać uwagę na skórę ryby – musi być ona błyszcząca i jak najmniej porowata.

Lód pomaga zachować świeżość całych ryb oraz filetów. Jeśli chcemy trzymać w lodówce świeżego dorsza, musimy trzymać go w pokruszonym lodzie, który trzeba zmieniać minimum dwa razy dziennie. W ten sposób można przechować rybę maksymalnie 2-3 dni.

Dorsz jest smaczny i lekkostrawny. Do tego zawiera stosunkowo mało kalorii, a jednocześnie znajdziemy w nim sporo kwasów omega-3 oraz niezwykle wartościowego białka. Z tych powodów jedzenie dorsza polecane jest praktycznie każdemu, a zwłaszcza kobietom w ciąży i osobom z problemami krążenia. Dodatkowo witamina D3 zwiększa odporność organizmu, a zawarty w rybie potas wspomaga prawidłową pracę mięśni.

Warto jednak unikać smażenia dorsza. Dochodzi bowiem wówczas do dużej utraty kwasów omega-3, a prócz tego produkowane są niekorzystne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe trans i kwasy nasycone. Najlepiej zatem przygotowywać dorsza pieczonego lub gotowanego – tradycyjnie a także na parze.

Dorsz jest idealny jako główne danie, ale może pełnić również rolę dodatku, np. w zupie rybnej, curry albo zmieszany z gotowanymi warzywami.

Przepisy

d40bh9d
d40bh9d
d40bh9d
d40bh9d
d40bh9d
d40bh9d
Więcej tematów
d40bh9d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj