Trwa ładowanie...
dvh8ni9

Krewetki

123
Źródło: 123

Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki, przysmak każdego fana owoców morza. Większość światowych hodowli i połowów krewetek ma miejsce w zbiornikach wodnych w krajach południowo-wschodniej Azji.

Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie tylko delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej.

Krewetki charakteryzują się niską zawartością tłuszczów nasyconych i niską kalorycznością - 100 gramów tych skorupiaków to około 86 kalorii. Są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego są lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzjakalnych właściwości.

Krewetki bez przeszkód mogą zastępować mięso. Zawarte w nich wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko, charakteryzuje się wysoką strawnością i korzystnym składem aminokwasów.

Niektórzy uważają krewetki za wykwintne i drogie danie, w związku z czym spożywają je sporadycznie, zazwyczaj przy okazji wizyty w restauracji. Przyrządzenie ich w domu jest bardzo łatwe, ponadto na rynku polskim nie ma najmniejszego problemu z dostępnością tych skorupiaków – można znaleźć szeroką paletę różnych rodzajów krewetek.

Nie trzeba być mistrzem patelni, aby przyrządzić przepyszne krewetki. Najprostszą metodą jest doprawienie obranych krewetek (np. tygrysich) solą, pieprzem i cytryną oraz usmażenie na maśle lub odrobinie oleju rzepakowego wraz z czosnkiem. Smażyć należy nie dłużej, niż przez 2-3 minuty. Tak przygotowane skorupiaki możemy zjeść z chrupiącą bagietką lub sałatką.

Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.

Do najpopularniejszych gatunków krewetek należą krewetki tygrysie, inaczej zwane królewskimi, krewetki białe, czerwone argentyńskie, grenlandzkie oraz koktajlowe. Każda odmiana różni się od siebie przede wszystkim wielkością, kształtem oraz kolorem. Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także żółte, kremowe, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie zmieniają barwę na czerwono-pomarańczową lub bladoróżową.

dvh8ni9
dvh8ni9
dvh8ni9
Więcej tematów
dvh8ni9

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj