Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska, choć bardzo wyrafinowana, należy do najpopularniejszych na świecie. Przepisy kuchni włoskiej 123

Kuchnia francuska, choć bardzo wyrafinowana, należy do najpopularniejszych na świecie. Francuzi uważają wręcz swoje dania za element światowego dziedzictwa kulturowego, a Francję za kolebkę sztuki kulinarnej. W kuchni francuskiej bardzo istotne są techniki przyrządzania dań, często nietypowe i trudne. Francuzi bez problemu odszyfrują takie terminy jak: deglacage, sous vide, flambirowanie czy garnirowanie.

Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z serami oraz winem. Do najsłynniejszych serów należą: camembert, brie oraz roquefort. Sery we Francji podaje się na koniec posiłku w towarzystwie fig, orzechów i bagietki. Francuzi przekonują, że sery pomagają oczyścić kubki smakowe i są świetnym wstępem do deseru.
Do najpopularniejszych francuskich potraw należy zupa cebulowa. Gęsta i zawiesista potrawa jest właściwie sycącym daniem jednogarnkowym. Podaje się ją z grzankami z serem żółtym. Do znanych i lubianych dań kuchni francuskiej należą również: omlet, naleśniki, ratatuj, quiche lorraine i coq au vin.

We Francji je się trzy główne posiłki w ciągu dnia. Dzień Francuzi zaczynają od słodkiego zazwyczaj śniadania (petit déjeuner), na które podaje się na przykład tosty, croissanty, bagietki. Obfity, kilkudaniowy obiad (déjeuner) jada się zazwyczaj między 12 a 14. Kolacja (dîner) zaczyna się dosyć późno, bo około godziny 20 i zazwyczaj trwa długo. Podobnie jak obiad składa się z trzech dań. W zwyczaju jest zapraszanie gości właśnie na kolację, a nie na obiad.

Na co dzień Francuzi piją do posiłków wodę, często nalewaną do szklanki prosto z kranu. Do obiadu i do kolacji pije się wino, najpopularniejszy we Francji trunek. Francuskie wino produkuje się w 12 regionach, najbardziej znane wśród nich jest Bordeaux. Winorośl była uprawiana we Francji już w czasach starożytnych, najpierw w regionie śródziemnomorskim, a później także w głębi kraju. W każdy trzeci czwartek listopada premierę ma beaujolais nouveau – młode czerwone wino pochodzące z regionu Beaujolais.

Przepisy

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29