Trwa ładowanie...
d2pj29h
26-08-2019 15:14

Paprykarz szczeciński. Przysmak z minionej epoki

Przepis

- Mieszkam w Szczecinie, który jest dość specyficznym miastem jeśli chodzi o lokalną kuchnię. Historia sprawiła, że tradycyjne potrawy zniknęły wraz z przedwojennymi mieszkańcami, a ludność napływowa z innych stron Polski, obecnie masowo również zza wschodniej granicy charakteryzuje się różnorodną kuchnią. Dlatego postanowiłam przedstawić kultowy produkt lat 60., już nie produkowany w Szczecinie lecz w dalszym ciągu dobrze tu znany – paprykarz szczeciński. To moja wersja tego popularnego przysmaku jednak w zdrowszej oraz bardziej nowoczesnej wersji - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

d2pj29h
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

O Pietruszka
Źródło: O Pietruszka
Składniki
  • 200 g świeżego dorsza bałtyckiego
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • szklanka passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Do podania:

  • pieczywo ciemne, pestki słonecznika, papryka czerwona, liście rukoli
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety z dorsza delikatnie natłuść olejem. Zawiń w folię i piecz około 12-15 minut. Ugotuj ryż do miękkości w podwójnej ilości osolonej wody. Wystudź. Cebulę, paprykę, marchew i korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pozostałe warzywa i smaż kilka minut. Dodaj do podsmażonych warzyw passatę pomidorową, szczyptę pieprzu oraz paprykę wędzoną. Gotuj przez chwilę. Przestudź. Upieczoną rybę połam na małe kawałki, dodaj ryż i warzywa w sosie pomidorowym. Następnie dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Paprykarz szczeciński podaj na ciemnym pieczywie. Możesz udekorować kanapkę ziarnami słonecznika, świeżą papryką oraz listkami rukoli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Paprykarz szczeciński. Przysmak z minionej epoki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj