Domowy napój izotoniczny. Jak go zrobić?
Na sklepowych półkach jest cała masa napojów izotonicznej o różowej barwie i landrynkowym smaku. Celem izotoników jest wyrównanie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu. Mają również uzupełnić witaminy i oraz - w niewielkim stopniu - węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego. Jednak skład wielu gotowych napojów zostawia wiele do życzenia. Izotonik warto więc przygotować samemu. To bardzo proste.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- Wodę połączyć ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i rozpuścić w niej miód oraz sól.
- Napój przelać do dzbanka, dodać świeże liście mięty i schłodzić w lodówce.
- Można podawać z kostkami lodu. Można przechowywać w lodówce maksymalnie 48 godzin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze