Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska

Paluchy z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do sałatek czy dań z grilla. - Zamiast zwykłego pieczywa możemy podać chrupiące i cieplutkie jeszcze paluchy francuskie. W naszym domu właściwie kilka razy w miesiącu je piekę, a w sezonie letnim zdarza się nawet i kilka razy w tygodniu - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąskaPikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • przyprawy: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz
  • 1 szt ciasta francuskiego

Przepis

Ciasto wykładam na papierze do pieczenia – możesz użyć tego papieru, w który zostało ciasto zawinięte. Posypuję ciasto ulubionymi przyprawami: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz. Dzielę ciasto na dwie części (zobacz dokładnie na zdjęciu) i jedną warstwę ciasta przekładam na drugą część ciasta. Kiedy dwie warstwy ciasta są już na siebie nałożone, to kroję je zdecydowanym ruchem na kilka pasków. Każdy ma ok. 7 cm.
Łapię brzegi ciasta i skręcam w przeciwnych kierunkach. Układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piekę przez ok. 20 minut. Obserwuj, żeby się zbyt mocno nie przypiekły. Podaję do sałatki, do dań na bazie jajek albo do dań z grilla.

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit