WP
WP

Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

Paluchy z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do sałatek czy dań z grilla. - Zamiast zwykłego pieczywa możemy podać chrupiące i cieplutkie jeszcze paluchy francuskie. W naszym domu właściwie kilka razy w miesiącu je piekę, a w sezonie letnim zdarza się nawet i kilka razy w tygodniu - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki
  • przyprawy: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz
  • 1 szt ciasta francuskiego
Przepis

Ciasto wykładam na papierze do pieczenia – możesz użyć tego papieru, w który zostało ciasto zawinięte. Posypuję ciasto ulubionymi przyprawami: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz. Dzielę ciasto na dwie części (zobacz dokładnie na zdjęciu) i jedną warstwę ciasta przekładam na drugą część ciasta. Kiedy dwie warstwy ciasta są już na siebie nałożone, to kroję je zdecydowanym ruchem na kilka pasków. Każdy ma ok. 7 cm.
Łapię brzegi ciasta i skręcam w przeciwnych kierunkach. Układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piekę przez ok. 20 minut. Obserwuj, żeby się zbyt mocno nie przypiekły. Podaję do sałatki, do dań na bazie jajek albo do dań z grilla.

Zobacz też: chaczapuri

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP