Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska

Paluchy z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do sałatek czy dań z grilla. - Zamiast zwykłego pieczywa możemy podać chrupiące i cieplutkie jeszcze paluchy francuskie. W naszym domu właściwie kilka razy w miesiącu je piekę, a w sezonie letnim zdarza się nawet i kilka razy w tygodniu - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Pikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąskaPikantne paluchy francuskie. Chrupiąca przekąska
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • przyprawy: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz
  • 1 szt ciasta francuskiego

Przepis

Ciasto wykładam na papierze do pieczenia – możesz użyć tego papieru, w który zostało ciasto zawinięte. Posypuję ciasto ulubionymi przyprawami: suszone oregano, bazylia, rozmaryn, sól i pieprz. Dzielę ciasto na dwie części (zobacz dokładnie na zdjęciu) i jedną warstwę ciasta przekładam na drugą część ciasta. Kiedy dwie warstwy ciasta są już na siebie nałożone, to kroję je zdecydowanym ruchem na kilka pasków. Każdy ma ok. 7 cm.
Łapię brzegi ciasta i skręcam w przeciwnych kierunkach. Układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piekę przez ok. 20 minut. Obserwuj, żeby się zbyt mocno nie przypiekły. Podaję do sałatki, do dań na bazie jajek albo do dań z grilla.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania