Zapiekanka z dorsza z ziemniakami
Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy przepyszną zapiekankę z ziemniakami i dorszem. Smak podkręcą wyraziste dodatki takie jak kapary czy ser. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków (typ sałatkowy)
- 700 g filetów z dorsza
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka listków tymianku
- 2 łyżki kaparów
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 100 ml bulionu (najlepiej rybnego)
- 80 g świeżo starego sera twardego
- 2 łyżki śmietany
- masło
Przepis
Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Zagotować. Plasterki ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową. Masłem wysmarować formę do zapiekania. W naczyniu ułożyć 1/2 ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rybę. Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem. Masę wylać na ziemniaki. Formę przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 -40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.