Trwa ładowanie...
d4n666v
d4n666v

Zapiekanka z dorsza z ziemniakami

Przepis

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy przepyszną zapiekankę z ziemniakami i dorszem. Smak podkręcą wyraziste dodatki takie jak kapary czy ser. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

2.8
(31 głosów)
Oceń:
d4n666v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
ziemniaki zapiekane z rybą
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (typ sałatkowy)
  • 700 g filetów z dorsza
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml bulionu (najlepiej rybnego)
  • 80 g świeżo starego sera twardego
  • 2 łyżki śmietany
  • masło
Przepis

Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Zagotować. Plasterki ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową. Masłem wysmarować formę do zapiekania. W naczyniu ułożyć 1/2 ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rybę. Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem. Masę wylać na ziemniaki. Formę przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 -40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4n666v
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
66
Share
d4n666v
d4n666v

d4n666v
d4n666v
d4n666v