Trwa ładowanie...
d3fqme3

Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

Przepis

Przepyszne śledziki marynowane w oleju z czosnkiem i pietruszką. Dobra wiadomość to taka, że jeżeli zasmakują komuś te śledziki, to można zalewy używać kilkakrotnie. Wystarczy jedynie uzupełnić ilość oleju.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg lekko solonych śledzi
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • pieprz biały
  • oliwa lub olej dobrej jakości
Przepis
  • Śledzie moczymy co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając w naczyniu. Potem kroimy w dzwonka - ja preferuję małe kawałeczki: takie "raz w mordeczki".
  • Natkę pietruszki i czosnek szatkuję na drobno i mieszam ze sobą.
  • W naczyniu układam: warstwę śledzików, posypuję pietruszką z czosnkiem i odrobiną białego pieprzu. I tak warstwa po warstwie.
  • Na koniec całość zalewamy oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem, tak aby śledziki były przykryte. Wstawiam na co najmniej dobę do lodówki.

Przepis dodał użytkownik dawcio796

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3fqme3

Podziel się opinią

Share
d3fqme3
d3fqme3
d3fqme3
d3fqme3
Więcej tematów
d3fqme3