Trwa ładowanie...
d2psc1k
d2psc1k

Domowy chlebek bez zagniatania. Prosty i szybki przepis

Przepis

Chrupiący domowy chleb bez zagniatania z miękkim i pachnącym środkiem. To prostsze niż myślisz.Mamy przepis, który zawsze się udaje. Nie potrzebujesz zakwasu ani maszynki do wypieku chleba, wystarczą suche drożdże, miska i drewniana łyżka.

3.7
(6 głosów)
Oceń:
d2psc1k
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Domowy chlebek bez zagniatania. Prosty i szybki przepis
123RF
Domowy chlebek bez zagniatania. Prosty i szybki przepis
Składniki
  • 500 g mąki do wypieku chleba
  • 500 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • świeży rozmaryn
  • 1-2 łyżki mąki do podsypania
  • oliwa z oliwek
Przepis

Wlej 500 ml ciepłej wody do dużej miski, dodaj drożdże i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę, listki rozmarynu i sól morską. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw na noc do wyrośnięcia.

Przygotuj kolejną dużą miskę. Wysmaruj ją oliwą i obsyp mąką. Ostrożnie przełóż ciasto do naczynia, posyp wierzch mąką, przykryj folią i odstaw jeszcze na godzinę. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 st. (bez termoobiegu 200 st.). Wstaw do środka dużą blachę lub naczynie żaroodporne, by się nagrzało.

Gdy będzie już gorące, wyjmij je i przełóż do niego chleb. Piecz przez około godzinę. Upieczony chleb wystudź na kratce. Najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek i płatkami morskiej soli.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy chlebek bez zagniatania. Prosty i szybki przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
5
Share
d2psc1k
d2psc1k
d2psc1k

d2psc1k
d2psc1k
d2psc1k