Kalabryjskie krokiety z ryżu
Kuchnia południa Włoch pełna jest przepisów i kulinarnych trików, które współcześnie można określić jako no waste – czyli bez resztek. W kuchni mezzogiorno pojawiają się przepisy na nowe dania, w których skład wchodzą resztki z obiadu. Bardzo często jest to ryż. Spotykamy go między innymi w aranicni, ale także w prostych krokietach z Kalabrii. Przepis jest niesamowicie łatwy, wręcz ubogi. Podobnie jak aranicni krokiety mogą być jedzone w biegu, jako małe co nieco w ciągu dnia lub stanowić część obiadu. Osobiście bardzo lubię krokiety à la kotleciki na bazie ryżu. Ryż jest bogaty w białko oraz błonnik. Świetnie nadaje się do wegańskich obiadów. Do ryżowych krokietów lub pulpetów dodaję różne sezonowe warzywa. Crocchette można faszerować kawałkiem roślinnej mozzarelli, ale nie jest to obowiązkowe!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (mogą być resztki)
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ugotowany ziemniak (opcjonalnie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki kurkumy dla koloru
- sól i pieprz
- 100 g mozzarelli roślinnej
- bułka tarta
- olej lub oliwa
- Do miski wsyp ugotowany ryż. Dodaj rozgniecionego ziemniaka. Wsyp płatki drożdżowe, mąkę i dużą szczyptę soli. Posiekaj pietruszkę i dodaj do miski. Całość wymieszaj. Dla koloru możesz dodać kurkumę. Skosztuj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Mozzarellę pokrój w słupki grube na około 4 centymetry.
- Masę ryżową ułóż na dłoni i lekko ją spłaszcz. W środek włóż kawałek mozzarelli i zlep. Krokiety obtaczaj w bułce tartej.
- Krokiety smaż na patelni na rozgrzanym oleju lub upiecz – ułóż na papierze do pieczenia, polej oliwą i piecz przez 20 minut w 200–220 st. C.
Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze