Trwa ładowanie...
d4j6ngq
oprac. Katarzyna Gileta

Pieczone marchewki z sosem kolendrowym

Przepis

Choć trudno to sobie wyobrazić, marchew nie była kiedyś pomarańczowa. Jej najstarsze odmiany, pochodzące najprawdopodobniej z rejonu Persji, były zupełnie inne niż te, które znamy obecnie: rozgałęzione jak korzenie drzewa, ziemisto-słodkie w smaku i przede wszystkim ciemnofioletowe.

Hodowano ją wówczas wcale nie dla korzeni, ale dla nasion i liści. Marchewka w pomarańczowym kolorze została rozpowszechniona dopiero na przełomie XVI i XVII wieku przez holenderskich hodowców. Marchewka w narodowym kolorze Holandii bardzo spodobała się tamtejszej monarchii i została rozpropagowana na dworach królewskich innych państw.

Pomarańczowa marchew miała wiele zalet: nie brudziła dłoni i naczyń tak jak fioletowa odmiana, była smaczniejsza i wyglądała apetyczniej. W tej właśnie pomarańczowej postaci zdominowała rynki całego świata. Marchewka jest tak wdzięcznym warzywem, że pasuje do całego zestawu dań i trudno znaleźć osobę, która nie lubi jej choć w jednej formie.

Kiedy ją upieczemy, wyciągamy z niej to, co najlepsze: głęboki smak i słodycz, który wystarczy podkreślić kilkoma dodatkami: oliwą z oliwek, syropem klonowym, kwaskowatymi nasionami granatu i świeżo mielonym pieprzem.

d4j6ngq
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 6 marchewek średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • garść pestek dyni
  • garść nasion granatu

Składniki na sos kolendrowy:

  • duża garść świeżych liści kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Marchewki umyj, obierz ze skórki lub dokładnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na 4 części.
  • Pokrojone marchewki przełóż do miski, polej oliwą z oliwek, syropem klonowym, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj dłońmi marchewki, nacierając je sosem.
  • Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • W tym czasie wszystkie składniki na sos zblenduj razem. W razie konieczności dodaj odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Pestki dyni upraż przez chwilę na suchej patelni, aż się zrumienią.
  • Upieczone marchewki posyp pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Podaj z kolendrowym sosem.

Wskazówki:
Do pieczonych marchewek możesz podać sos zero waste na bazie liści i ziół, które masz akurat pod ręką. Sprawdzi się nie tylko kolendra, ale też szpinak, jarmuż, świeża mięta, bazylia, a nawet natka rzodkiewki.

Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej "Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pieczone marchewki z sosem kolendrowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4j6ngq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
Więcej tematów
d4j6ngq