Pieczone marchewki z sosem kolendrowym
Choć trudno to sobie wyobrazić, marchew nie była kiedyś pomarańczowa. Jej najstarsze odmiany, pochodzące najprawdopodobniej z rejonu Persji, były zupełnie inne niż te, które znamy obecnie: rozgałęzione jak korzenie drzewa, ziemisto-słodkie w smaku i przede wszystkim ciemnofioletowe.
Hodowano ją wówczas wcale nie dla korzeni, ale dla nasion i liści. Marchewka w pomarańczowym kolorze została rozpowszechniona dopiero na przełomie XVI i XVII wieku przez holenderskich hodowców. Marchewka w narodowym kolorze Holandii bardzo spodobała się tamtejszej monarchii i została rozpropagowana na dworach królewskich innych państw.
Pomarańczowa marchew miała wiele zalet: nie brudziła dłoni i naczyń tak jak fioletowa odmiana, była smaczniejsza i wyglądała apetyczniej. W tej właśnie pomarańczowej postaci zdominowała rynki całego świata. Marchewka jest tak wdzięcznym warzywem, że pasuje do całego zestawu dań i trudno znaleźć osobę, która nie lubi jej choć w jednej formie.
Kiedy ją upieczemy, wyciągamy z niej to, co najlepsze: głęboki smak i słodycz, który wystarczy podkreślić kilkoma dodatkami: oliwą z oliwek, syropem klonowym, kwaskowatymi nasionami granatu i świeżo mielonym pieprzem.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 6 marchewek średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- garść pestek dyni
- garść nasion granatu
Składniki na sos kolendrowy:
- duża garść świeżych liści kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Marchewki umyj, obierz ze skórki lub dokładnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na 4 części.
- Pokrojone marchewki przełóż do miski, polej oliwą z oliwek, syropem klonowym, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj dłońmi marchewki, nacierając je sosem.
- Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- W tym czasie wszystkie składniki na sos zblenduj razem. W razie konieczności dodaj odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Pestki dyni upraż przez chwilę na suchej patelni, aż się zrumienią.
- Upieczone marchewki posyp pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Podaj z kolendrowym sosem.
Wskazówki:
Do pieczonych marchewek możesz podać sos zero waste na bazie liści i ziół, które masz akurat pod ręką. Sprawdzi się nie tylko kolendra, ale też szpinak, jarmuż, świeża mięta, bazylia, a nawet natka rzodkiewki.
Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej "Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze