Pieczone marchewki z sosem kolendrowym

Choć trudno to sobie wyobrazić, marchew nie była kiedyś pomarańczowa. Jej najstarsze odmiany, pochodzące najprawdopodobniej z rejonu Persji, były zupełnie inne niż te, które znamy obecnie: rozgałęzione jak korzenie drzewa, ziemisto-słodkie w smaku i przede wszystkim ciemnofioletowe.

Pieczone marchewki z sosem kolendrowymPieczone marchewki z sosem kolendrowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 marchewek średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • garść pestek dyni
  • garść nasion granatu

Składniki na sos kolendrowy:

  • duża garść świeżych liści kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Marchewki umyj, obierz ze skórki lub dokładnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na 4 części.
  • Pokrojone marchewki przełóż do miski, polej oliwą z oliwek, syropem klonowym, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj dłońmi marchewki, nacierając je sosem.
  • Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • W tym czasie wszystkie składniki na sos zblenduj razem. W razie konieczności dodaj odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Pestki dyni upraż przez chwilę na suchej patelni, aż się zrumienią.
  • Upieczone marchewki posyp pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Podaj z kolendrowym sosem.

Przepis

Wskazówki:
Do pieczonych marchewek możesz podać sos zero waste na bazie liści i ziół, które masz akurat pod ręką. Sprawdzi się nie tylko kolendra, ale też szpinak, jarmuż, świeża mięta, bazylia, a nawet natka rzodkiewki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥