Pieczone marchewki z sosem kolendrowym

Choć trudno to sobie wyobrazić, marchew nie była kiedyś pomarańczowa. Jej najstarsze odmiany, pochodzące najprawdopodobniej z rejonu Persji, były zupełnie inne niż te, które znamy obecnie: rozgałęzione jak korzenie drzewa, ziemisto-słodkie w smaku i przede wszystkim ciemnofioletowe.

Pieczone marchewki z sosem kolendrowymPieczone marchewki z sosem kolendrowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 marchewek średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • garść pestek dyni
  • garść nasion granatu

Składniki na sos kolendrowy:

  • duża garść świeżych liści kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Marchewki umyj, obierz ze skórki lub dokładnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na 4 części.
  • Pokrojone marchewki przełóż do miski, polej oliwą z oliwek, syropem klonowym, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj dłońmi marchewki, nacierając je sosem.
  • Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • W tym czasie wszystkie składniki na sos zblenduj razem. W razie konieczności dodaj odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Pestki dyni upraż przez chwilę na suchej patelni, aż się zrumienią.
  • Upieczone marchewki posyp pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Podaj z kolendrowym sosem.

Przepis

Wskazówki:
Do pieczonych marchewek możesz podać sos zero waste na bazie liści i ziół, które masz akurat pod ręką. Sprawdzi się nie tylko kolendra, ale też szpinak, jarmuż, świeża mięta, bazylia, a nawet natka rzodkiewki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇