ycipk-12vo46
ycipk-12vo46

Rożki francuskie z jabłkami, krówką i bananem. Słodka przekąska w kilka chwil

Przepis

- Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".

Trwa ładowanie...
ycipk-12vo46
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280g)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko rozbełtane widelcem
  • cukier puder do posypania
Przepis

Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na kawałeczki. Pokrojone owoce przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Dodać masę krówkową, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów. Jajkiem posmarować brzegi ciasta. Na każdy kwadrat dać 1 sporą łyżkę nadzienia z owoców. Następnie złożyć ze sobą przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie. Boki powstałych różków docisnąć widelcem. Każdy rożek 3-4 razy naciąć z wierzchu nożem i ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-12vo46
ycipk-12vo46
ycipk-12vo46