Rożki francuskie z jabłkami, krówką i bananem. Słodka przekąska w kilka chwil
- Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280g)
- 1 banan
- 1 jabłko
- 2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko rozbełtane widelcem
- cukier puder do posypania
Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na kawałeczki. Pokrojone owoce przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Dodać masę krówkową, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów. Jajkiem posmarować brzegi ciasta. Na każdy kwadrat dać 1 sporą łyżkę nadzienia z owoców. Następnie złożyć ze sobą przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie. Boki powstałych różków docisnąć widelcem. Każdy rożek 3-4 razy naciąć z wierzchu nożem i ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze