Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Zupę śledziową podajemy na zimno z ziemniakami. To proste, ale zarazem bardzo smaczne danie, które z powodzeniem możemy zaserować na wigilijnej wieczoerzy. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Niezbędne składniki:
⦁ 3 płaty śledzia solonego
⦁ 2 cebule
⦁ ½ l śmietany
⦁ 4 ziemniaki
Składniki
Do dekoracji:
⦁ koperek
Składniki
Zalewa:
⦁ 3 szklanki wrzątku
⦁ ½ szklanki octu
⦁ 10 ziarenek pieprzu
⦁ 7 ziarenek ziela angielskiego
⦁ 3 liście laurowe
⦁ sól
Przepis
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przepis
Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.