Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Zupę śledziową podajemy na zimno z ziemniakami. To proste, ale zarazem bardzo smaczne danie, które z powodzeniem możemy zaserować na wigilijnej wieczoerzy. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Niezbędne składniki:
⦁ 3 płaty śledzia solonego
⦁ 2 cebule
⦁ ½ l śmietany
⦁ 4 ziemniaki
Do dekoracji:
⦁ koperek
Zalewa:
⦁ 3 szklanki wrzątku
⦁ ½ szklanki octu
⦁ 10 ziarenek pieprzu
⦁ 7 ziarenek ziela angielskiego
⦁ 3 liście laurowe
⦁ sól
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze