Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Zupa śledziowa Ewy Wachowicz

Przepis

Zupę śledziową podajemy na zimno z ziemniakami. To proste, ale zarazem bardzo smaczne danie, które z powodzeniem możemy zaserować na wigilijnej wieczoerzy. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz.

2.3
(15 głosów)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Składniki

Niezbędne składniki:
⦁ 3 płaty śledzia solonego
⦁ 2 cebule
⦁ ½ l śmietany
⦁ 4 ziemniaki

Do dekoracji:
⦁ koperek

Zalewa:
⦁ 3 szklanki wrzątku
⦁ ½ szklanki octu
⦁ 10 ziarenek pieprzu
⦁ 7 ziarenek ziela angielskiego
⦁ 3 liście laurowe
⦁ sól

Przepis

Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mcw74

Podziel się opinią

61
124
Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74