Trwa ładowanie...
d2zz365
d2zz365

Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem

Przepis

Młode pory są zdecydowanie słodsze oraz nie mają dużo ciemnozielonych liści i włóknistej struktury. - W tym przepisie najpierw się je obgotowuje, a następnie zapieka. Dzięki temu pory nabiorą bogatego smaku i stanowią wspaniały dodatek do dań mięsnych i rybnych, a także wzbogacą zupy lub potrawy z makaronem - pisze autorka bloga "Kwelka gotuje".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem
Kwelka gotuje
Składniki
  • 5 sztuk młodych porów
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ząbków czarnego czosnku
  • sól
  • oliwa
  • łyżeczka listków tymianku.
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Przytnij pory z obu końców. Pory umyj i wrzuć do osolonego wrzątku na 3 min. Odcedź.
  • Rozłóż pory na blaszce do pieczenia, polej je oliwą, posyp solą.
  • Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozsyp wraz z czarnymi ząbkami na pory.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min., żeby się zrumieniły (uważaj żeby pory się nie przypaliły).

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2zz365
d2zz365
d2zz365
d2zz365
Więcej tematów
d2zz365