Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem
Młode pory są zdecydowanie słodsze oraz nie mają dużo ciemnozielonych liści i włóknistej struktury. - W tym przepisie najpierw się je obgotowuje, a następnie zapieka. Dzięki temu pory nabiorą bogatego smaku i stanowią wspaniały dodatek do dań mięsnych i rybnych, a także wzbogacą zupy lub potrawy z makaronem - pisze autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 5 sztuk młodych porów
- 2 ząbki czosnku
- kilka ząbków czarnego czosnku
- sól
- oliwa
- łyżeczka listków tymianku.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Przytnij pory z obu końców. Pory umyj i wrzuć do osolonego wrzątku na 3 min. Odcedź.
- Rozłóż pory na blaszce do pieczenia, polej je oliwą, posyp solą.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozsyp wraz z czarnymi ząbkami na pory.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min., żeby się zrumieniły (uważaj żeby pory się nie przypaliły).
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze