Tartaletki ze śledziem z kremową nutą. W sam raz na raz
Kruche tartaletki z dodatkiem koziego sera, buraczków i śledzi to pomysł na elegancką przystawkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
*Ciasto: *
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- ok. 2 łyżki ciepłego mleka
- szczypta soli
*Nadzienie: *
- 2 filety z Filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju rzepakowym SEKO
- 3 małe ugotowane buraki
- kremowy ser kozi
- 1 mały ziemniak ugotowany w łupinie
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 jajko
Składniki na ciasto energicznie zagniatamy i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Ziemniaka, buraki i filety śledziowe również kroimy w drobną kostkę. Do warzyw i śledzia dodajemy zrumienioną cebulę i kozi ser, całość mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą), podpiekamy w piekarniku ok. 10 min.
Wyjmujemy foremki z ciastem, wypełniamy farszem, przykrywamy, wierzch dekorujemy ciastem i smarujemy roztrzepanym jajkiem, umieszczamy w lodówce do schłodzenia, a następnie pieczemy do zrumienienia ok. 15-20 min. Brzegi przykrywamy folią aluminiową, żeby zanadto się nie spiekły.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze