Sałatka makaronowa z krewetkami i ziołami
Połączenie krewetek i makaronu zawsze się sprawdza. Jeśli dodasz do tego jeszcze aromatyczny sos, otrzymasz pyszny i wartościowy posiłek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
225 g pełnoziarnistego makaronu penne
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki gruboziarnistej musztardy dijon
280 g dużych krewetek, obranych (około 16 sztuk)
½ łyżeczki grubej soli
Świeżo mielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 bulwa fenkułu, cienko pokrojona wzdłuż (liście zachowaj do dekoracji)
1/3 szklanki siekanego świeżego szczypiorku
3 łyżki siekanego świeżego estragonu (opcjonalnie)
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu do stanu al dente. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę i 2 łyżki wody. Odstaw. Wysusz krewetki. Przypraw je ¼ łyżeczki soli i pieprzem do smaku. Dużą patelnię o nieprzywierającym dnie ustaw na średnio dużym ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy. Partiami smaż krewetki na złotobrązowy kolor, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Prosto z patelni przekładaj krewetki do makaronu. Zdejmij patelnię z ognia i włóż na nią mieszaninę na bazie musztardy, przy okazji zdrapując z dna przybrązowione resztki. Wymieszaj podgrzany sos z makaronem, a potem wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia. Dodaj do makaronu fenkuł, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypiorek, estragon (jeśli go używasz) i pozostałą ¼ łyżeczkę soli. Dobrze wymieszaj. Przypraw pieprzem. Jeśli chcesz, udekoruj listkami fenkułu.
Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze