Trwa ładowanie...
d3pegdn
23-11-2018 11:47

Sałatka makaronowa z krewetkami i ziołami

Przepis

Połączenie krewetek i makaronu zawsze się sprawdza. Jeśli dodasz do tego jeszcze aromatyczny sos, otrzymasz pyszny i wartościowy posiłek.

d3pegdn
4.9
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

225 g pełnoziarnistego makaronu penne
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki gruboziarnistej musztardy dijon
280 g dużych krewetek, obranych (około 16 sztuk)
½ łyżeczki grubej soli
Świeżo mielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 bulwa fenkułu, cienko pokrojona wzdłuż (liście zachowaj do dekoracji)
1/3 szklanki siekanego świeżego szczypiorku
3 łyżki siekanego świeżego estragonu (opcjonalnie)

Przepis

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu do stanu al dente. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę i 2 łyżki wody. Odstaw. Wysusz krewetki. Przypraw je ¼ łyżeczki soli i pieprzem do smaku. Dużą patelnię o nieprzywierającym dnie ustaw na średnio dużym ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy. Partiami smaż krewetki na złotobrązowy kolor, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Prosto z patelni przekładaj krewetki do makaronu. Zdejmij patelnię z ognia i włóż na nią mieszaninę na bazie musztardy, przy okazji zdrapując z dna przybrązowione resztki. Wymieszaj podgrzany sos z makaronem, a potem wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia. Dodaj do makaronu fenkuł, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypiorek, estragon (jeśli go używasz) i pozostałą ¼ łyżeczkę soli. Dobrze wymieszaj. Przypraw pieprzem. Jeśli chcesz, udekoruj listkami fenkułu.

Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"

              Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka makaronowa z krewetkami i ziołami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
Więcej tematów
d3pegdn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj