Zupa krem z porów. Delikatna i nieziemsko aksamitna
Niezwykle smaczna kremowa zupa z ziemniaków i porów. Możemy podać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jest po prostu przepyszna. Skusicie się?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pory pokroić w plasterki i zeszklić na oleju.
- Ziemniaki ugotować. Włoszczyznę, czosnek, zioła (oprócz natki), liście laurowe zalać 1 litrem wody i gotować przez ok. 30 minut. Przecedzić.
- Do bulionu dodać zeszklone pory, ziemniaki i dokładnie zmiksować blenderem. Zabielić śmietaną i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl