Trwa ładowanie...
dbyo4qb
05-01-2022 12:53

Zupa krem z porów. Delikatna i nieziemsko aksamitna

Przepis

Niezwykle smaczna kremowa zupa z ziemniaków i porów. Możemy podać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jest po prostu przepyszna. Skusicie się?

dbyo4qb
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Africa Studio - stock.adobe.com
Składniki
  • 2-3 pory
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • śmietana kremówka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej
  • po 1 łyżeczce tymianku, rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ew. gałka muszkatołowa
Przepis
  • Pory pokroić w plasterki i zeszklić na oleju.
  • Ziemniaki ugotować. Włoszczyznę, czosnek, zioła (oprócz natki), liście laurowe zalać 1 litrem wody i gotować przez ok. 30 minut. Przecedzić.
  • Do bulionu dodać zeszklone pory, ziemniaki i dokładnie zmiksować blenderem. Zabielić śmietaną i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem z porów. Delikatna i nieziemsko aksamitna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
dbyo4qb

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbyo4qb
dbyo4qb
dbyo4qb
dbyo4qb
Więcej tematów
dbyo4qb