Focaccia. Skromniejsza siostra pizzy
Focaccia to rodzaj drożdżowego placka, podobnego do pizzy, lecz bez takiej obfitości dodatków. Świetnie zastąpi pieczywo lub wystąpi w roli przekąski na imprezie. Focaccię można podawać z oliwą lub piec z dodatkiem suszonych pomidorów i rozmarynu. Pyszna na ciepło i na zimno.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do miseczki włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem, łyżką ciepłej wody i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, rozczyn oraz resztę ciepłej wody i 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
- Połączyć składniki, a następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne.
- Przełożyć ciasto do miski, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza, a blachę skropić oliwą.
- Przełożyć ciasto i delikatnie rozciągnąć je tak, by wypełniło całą blachę. Palcami zrobić w cieście wgłębienia, a następnie wlać w nie oliwę. Ciasto oprószyć solą i posypać rozmarynem.
- Odstawić focaccię na kilkanaście minut, by ciasto ponownie wyrosło.
- Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut, aż będzie złote.
Przepis
Podawać na gorącą z ulubionymi dodatkami lub na zimno jako bazę do kanapek. Zamiast soli i rozmarynu w ciasto można powciskać oliwki, małe pomidorki lub inne ulubione dodatki
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl