Focaccia. Skromniejsza siostra pizzy

Focaccia to rodzaj drożdżowego placka, podobnego do pizzy, lecz bez takiej obfitości dodatków. Świetnie zastąpi pieczywo lub wystąpi w roli przekąski na imprezie. Focaccię można podawać z oliwą lub piec z dodatkiem suszonych pomidorów i rozmarynu. Pyszna na ciepło i na zimno.

Focaccia z rozmarynemFocaccia z rozmarynem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mąki chlebowej typu 00
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • dodatkowo: sól morska gruboziarnista, pół łyżeczki suszonego rozmarynu

Przepis

  • Do miseczki włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem, łyżką ciepłej wody i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, rozczyn oraz resztę ciepłej wody i 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Połączyć składniki, a następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne.
  • Przełożyć ciasto do miski, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza, a blachę skropić oliwą.
  • Przełożyć ciasto i delikatnie rozciągnąć je tak, by wypełniło całą blachę. Palcami zrobić w cieście wgłębienia, a następnie wlać w nie oliwę. Ciasto oprószyć solą i posypać rozmarynem.
  • Odstawić focaccię na kilkanaście minut, by ciasto ponownie wyrosło.
  • Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut, aż będzie złote.

Przepis

Podawać na gorącą z ulubionymi dodatkami lub na zimno jako bazę do kanapek. Zamiast soli i rozmarynu w ciasto można powciskać oliwki, małe pomidorki lub inne ulubione dodatki

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna