Focaccia. Skromniejsza siostra pizzy

Focaccia to rodzaj drożdżowego placka, podobnego do pizzy, lecz bez takiej obfitości dodatków. Świetnie zastąpi pieczywo lub wystąpi w roli przekąski na imprezie. Focaccię można podawać z oliwą lub piec z dodatkiem suszonych pomidorów i rozmarynu. Pyszna na ciepło i na zimno.

Focaccia z rozmarynemFocaccia z rozmarynem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mąki chlebowej typu 00
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • dodatkowo: sól morska gruboziarnista, pół łyżeczki suszonego rozmarynu

Przepis

  • Do miseczki włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem, łyżką ciepłej wody i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, rozczyn oraz resztę ciepłej wody i 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Połączyć składniki, a następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne.
  • Przełożyć ciasto do miski, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza, a blachę skropić oliwą.
  • Przełożyć ciasto i delikatnie rozciągnąć je tak, by wypełniło całą blachę. Palcami zrobić w cieście wgłębienia, a następnie wlać w nie oliwę. Ciasto oprószyć solą i posypać rozmarynem.
  • Odstawić focaccię na kilkanaście minut, by ciasto ponownie wyrosło.
  • Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut, aż będzie złote.

Przepis

Podawać na gorącą z ulubionymi dodatkami lub na zimno jako bazę do kanapek. Zamiast soli i rozmarynu w ciasto można powciskać oliwki, małe pomidorki lub inne ulubione dodatki

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥