Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser
"Świetny sposób na dostarczenie witamin, zwłaszcza w okresie zimowym. Można to danie zakwalifikować do deserów lub przystawek. Dzieci chętnie zjadają tak przygotowane marchewki. Można podawać np. z ryżem lub samodzielnie. Najlepiej smakuje podane na ciepło. Szczerze polecam" - pisze pani Ala, pd której dostaliśmy ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g mini marchewek lub dużych pokrojonych w słupki (mini marchewki mrożone,przed przyrządzeniem rozmrozić)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 30 proc.
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki rodzynek
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić marchewki i zrumienić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jogurt lub śmietanę wymieszać z cukrem oraz rodzynkami. Marchewki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut (przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy są wystarczająco miękkie). Wyjąć, podawać na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze