Trwa ładowanie...
d1bjxpi
25-06-2019 14:56

Polskie krewetki. Ryż z rakami i pieczarkami

Przepis

"Raki jeszcze nie tak dawno stanowiły zupełnie normalny składnik diety i obiad z ich udziałem raczej nie uchodziłby za nic nadzwyczajnego. Raki można zatem było kupić na każdym targu na kopy, a na wsi ich łowienie stanowiło rozrywkę dla gości w ziemiańskich dworach. Spróbujcie dzisiaj powiedzieć komuś, że zaserwowałyście na obiad raki! Co życzliwsi co najwyżej pogratulują Wam podwyżki w pracy!" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens". Dziś raki możemy znaleźć na targach rybnych lub w dużych sieciach handlowych. Ostatecznie możemy je zastąpić krewetkami.

d1bjxpi
3.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 250 g ryżu
  • bullion domowy
  • 10-15 raków
  • pęczek koperku
  • 150 g niewielkich pieczarek
  • 200 ml śmietanki do sosów
Przepis

Sposób I:
Ryż ugotować na sypko w bulionie. Raki, jeśli świeże gotować 15-20 minut pod przykryciem w słonej wodzie z dużą ilością koperku. W przypadku raków mrożonych lub mięsa rakowego zazwyczaj mięso jest już obgotowane. Całe raki obrać, wyjąć z szyjek i kleszczy mięso. Ze skorupek wysmażyć masło rakowe: utłuc je drobno w moździerzu na miazgę, którą potem smażyć na łyżce masła około 20 minut. Po tym czasie przetrzeć przez drobne sito do miski z zimną wodą, na której zastygnie masło.
Osobno na maśle udusić kilkanaście pieczarek. Gdy zmiękną, dodać masło rakowe, śmietanę, doprawić i całość zagotować.

Ryż ułożyć w formie do zapiekania, obłożyć rakami i pieczarkami, polać gotowym sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut. Na wydaniu posypać świeżym koperkiem.

Sposób II:
Suche ziarna ryżu podgrzać chwilę na gorącym maśle na patelni, po chwili podlać białym winem lub chochlą bulionu i poczekać aż ziarna ryżu wchłoną płyn. Tym samym sposobem stopniowo dolewać bulionu. Po ok. 10 minutach dodać surowe lub lekko podduszone pieczarki, następnie obgotowane raki. Dodawać bulionu, aż do czasu gdy ryż się ugotuje, na wydaniu udekorować świeżym koperkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polskie krewetki. Ryż z rakami i pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj