Polskie krewetki. Ryż z rakami i pieczarkami
"Raki jeszcze nie tak dawno stanowiły zupełnie normalny składnik diety i obiad z ich udziałem raczej nie uchodziłby za nic nadzwyczajnego. Raki można zatem było kupić na każdym targu na kopy, a na wsi ich łowienie stanowiło rozrywkę dla gości w ziemiańskich dworach. Spróbujcie dzisiaj powiedzieć komuś, że zaserwowałyście na obiad raki! Co życzliwsi co najwyżej pogratulują Wam podwyżki w pracy!" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens". Dziś raki możemy znaleźć na targach rybnych lub w dużych sieciach handlowych. Ostatecznie możemy je zastąpić krewetkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Sposób I:
Ryż ugotować na sypko w bulionie. Raki, jeśli świeże gotować 15-20 minut pod przykryciem w słonej wodzie z dużą ilością koperku. W przypadku raków mrożonych lub mięsa rakowego zazwyczaj mięso jest już obgotowane. Całe raki obrać, wyjąć z szyjek i kleszczy mięso. Ze skorupek wysmażyć masło rakowe: utłuc je drobno w moździerzu na miazgę, którą potem smażyć na łyżce masła około 20 minut. Po tym czasie przetrzeć przez drobne sito do miski z zimną wodą, na której zastygnie masło.
Osobno na maśle udusić kilkanaście pieczarek. Gdy zmiękną, dodać masło rakowe, śmietanę, doprawić i całość zagotować.
Ryż ułożyć w formie do zapiekania, obłożyć rakami i pieczarkami, polać gotowym sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut. Na wydaniu posypać świeżym koperkiem.
Sposób II:
Suche ziarna ryżu podgrzać chwilę na gorącym maśle na patelni, po chwili podlać białym winem lub chochlą bulionu i poczekać aż ziarna ryżu wchłoną płyn. Tym samym sposobem stopniowo dolewać bulionu. Po ok. 10 minutach dodać surowe lub lekko podduszone pieczarki, następnie obgotowane raki. Dodawać bulionu, aż do czasu gdy ryż się ugotuje, na wydaniu udekorować świeżym koperkiem.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze