Trwa ładowanie...
dbz9szo
12-03-2019 11:28

Sznycle z dorsza. Pyszny pomysł na smażoną rybę

Przepis

Siekane kotleciki z dorszcza w chrupiacej panierce to pyszny sposób na podanie ryby. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz. Do tak przyrzadzonej ryby będzie pasowała lekka sałatka z pomidorków koktajlowych i wyraziste purée.

dbz9szo
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

Niezbędne składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietanki

Do podania:

  • purée z topinambura
  • pomidorki koktajlowe
  • bazylia fioletowa

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Przepis

Filety drobno posiekać, przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić solą i białym pieprzem. Wsypać natkę pietruszki i bułkę tartą. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać trochę bułki tartej. Wlać śmietankę. Gdy masa przestanie kleić się do ręki, odstawić na chwilę i przygotować purée z topinambura.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Wymieszać. Po chwili zalać mlekiem i gotować do miękkości.

Z rybnej masy uformować sznycle (dłonie warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Topinambur zmiksować, doprawić solą. Na talerzu ułożyć 2-3 sznycle, obok dać trochę sałatki z pomidorków koktajlowych, zrobić kilka kleksów z purée (można użyć rękawa cukierniczego). Udekorować bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sznycle z dorsza. Pyszny pomysł na smażoną rybę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbz9szo
dbz9szo
dbz9szo
dbz9szo
Więcej tematów
dbz9szo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj