Sznycle z dorsza. Pyszny pomysł na smażoną rybę
Siekane kotleciki z dorszcza w chrupiacej panierce to pyszny sposób na podanie ryby. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz. Do tak przyrzadzonej ryby będzie pasowała lekka sałatka z pomidorków koktajlowych i wyraziste purée.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Niezbędne składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 1 jajko
- sól
- pieprz biały
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietanki
Do podania:
- purée z topinambura
- pomidorki koktajlowe
- bazylia fioletowa
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przepis
Filety drobno posiekać, przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić solą i białym pieprzem. Wsypać natkę pietruszki i bułkę tartą. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać trochę bułki tartej. Wlać śmietankę. Gdy masa przestanie kleić się do ręki, odstawić na chwilę i przygotować purée z topinambura.
Przepis
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Wymieszać. Po chwili zalać mlekiem i gotować do miękkości.
Przepis
Z rybnej masy uformować sznycle (dłonie warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Topinambur zmiksować, doprawić solą. Na talerzu ułożyć 2-3 sznycle, obok dać trochę sałatki z pomidorków koktajlowych, zrobić kilka kleksów z purée (można użyć rękawa cukierniczego). Udekorować bazylią.