Trwa ładowanie...
d2ymkrl
12-03-2019 11:28

Sznycle z dorsza. Pyszny pomysł na smażoną rybę

Przepis

Siekane kotleciki z dorszcza w chrupiacej panierce to pyszny sposób na podanie ryby. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz. Do tak przyrzadzonej ryby będzie pasowała lekka sałatka z pomidorków koktajlowych i wyraziste purée.

d2ymkrl
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

Niezbędne składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietanki

Do podania:

  • purée z topinambura
  • pomidorki koktajlowe
  • bazylia fioletowa

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Przepis

Filety drobno posiekać, przełożyć do miski. Wybić jajko. Przyprawić solą i białym pieprzem. Wsypać natkę pietruszki i bułkę tartą. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać trochę bułki tartej. Wlać śmietankę. Gdy masa przestanie kleić się do ręki, odstawić na chwilę i przygotować purée z topinambura.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Wymieszać. Po chwili zalać mlekiem i gotować do miękkości.

Z rybnej masy uformować sznycle (dłonie warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Topinambur zmiksować, doprawić solą. Na talerzu ułożyć 2-3 sznycle, obok dać trochę sałatki z pomidorków koktajlowych, zrobić kilka kleksów z purée (można użyć rękawa cukierniczego). Udekorować bazylią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sznycle z dorsza. Pyszny pomysł na smażoną rybę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl