Trwa ładowanie...
d5a3x86
06-07-2017 09:26

Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym

Przepis

Grzyby z krewetkami? Czemu nie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia, musicie koniecznie przetestować nasz przepis. Trwa sezon na kurki, warto więc je dodać do aksamitnego śmietanowego sosu. Jednak równie dobrze sprawdzą się grzyby o bardziej intensywnym smaku takie jak borowiki czy prawdziwki.

d5a3x86
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 200 g tagliatelle lub fettucini,
  • 150 g kurek,
  • 10 surowych, obranych krewetek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 4 łyżki oleju czosnkowego ,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml kremówki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przepis

Kurki oczyść, opłucz w zimnej wodzie i osusz. Krewetki opłucz. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj al dente. Połącz go na patelni z sosem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp natką.

Zobaczcie wideo: Grzyby polskich lasów

Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5a3x86
d5a3x86
d5a3x86
d5a3x86
Więcej tematów
d5a3x86