Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym
Grzyby z krewetkami? Czemu nie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia, musicie koniecznie przetestować nasz przepis. Trwa sezon na kurki, warto więc je dodać do aksamitnego śmietanowego sosu. Jednak równie dobrze sprawdzą się grzyby o bardziej intensywnym smaku takie jak borowiki czy prawdziwki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 200 g tagliatelle lub fettucini,
- 150 g kurek,
- 10 surowych, obranych krewetek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- 4 łyżki oleju czosnkowego ,
- sól, pieprz,
- 200 ml kremówki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Kurki oczyść, opłucz w zimnej wodzie i osusz. Krewetki opłucz. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj al dente. Połącz go na patelni z sosem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp natką.
Zobaczcie wideo: Grzyby polskich lasów
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze