Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir

Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym

Przepis

Grzyby z krewetkami? Czemu nie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia, musicie koniecznie przetestować nasz przepis. Trwa sezon na kurki, warto więc je dodać do aksamitnego śmietanowego sosu. Jednak równie dobrze sprawdzą się grzyby o bardziej intensywnym smaku takie jak borowiki czy prawdziwki.

Oceń jako pierwszy:
d3dblir
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym
Składniki
  • 200 g tagliatelle lub fettucini,
  • 150 g kurek,
  • 10 surowych, obranych krewetek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 4 łyżki oleju czosnkowego ,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml kremówki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przepis

Kurki oczyść, opłucz w zimnej wodzie i osusz. Krewetki opłucz. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj al dente. Połącz go na patelni z sosem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp natką.

Zobaczcie wideo: Grzyby polskich lasów

Tagliatelle z krewetkami w sosie kurkowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d3dblir
d3dblir
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir