Dorsz w niezwykle delikatnej panierce - Przepis
Dorsz to wyjątkowo pyszna i zdrowa ryba. Dobrze opanierowany podbije serca każdego z domowników. Przepis Marty M.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- ok 400 g fileta z dorsza
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 6 łyżki mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz.
- Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące.
- W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
- Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też: Zupa krem z kiszonej kapusty i białych warzyw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze