Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia
Mirabelka to odmiana śliwki. Dawniej była w niemal każdym przydomowym ogródku, dziś jest nieco zapomniana. Niesłusznie, wartościami odżywczymi w niczym nie ustępuje swoim kuzynkom. Mirabelki nadają się na przetwory, nalewki i do ciast. Polecamy przepis na wyjątkowy chutney do mięs.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 400 g mirabelek,
- 2 łyżki octu winnego,
- 5 łyżek brązowego cukru,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 szalotki,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Mirabelki opłucz, osusz i przełóż do garnka o grubym dnie. Wlej ocet winny i gotuj na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj cukier, listki rozmarynu, posiekaną szalotkę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Chutney przetrzyj przez gęste sito, przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Sos mirabelkowy idealnie pasuje do pieczonego schabu i grillowych oscypków.
Zobacz także: Popularne odmiany czereśni
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze