Trwa ładowanie...
d47mofv
d47mofv

Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia

Przepis

Mirabelka to odmiana śliwki. Dawniej była w niemal każdym przydomowym ogródku, dziś jest nieco zapomniana. Niesłusznie, wartościami odżywczymi w niczym nie ustępuje swoim kuzynkom. Mirabelki nadają się na przetwory, nalewki i do ciast. Polecamy przepis na wyjątkowy chutney do mięs.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d47mofv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 400 g mirabelek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.
Przepis

Mirabelki opłucz, osusz i przełóż do garnka o grubym dnie. Wlej ocet winny i gotuj na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj cukier, listki rozmarynu, posiekaną szalotkę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Chutney przetrzyj przez gęste sito, przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Sos mirabelkowy idealnie pasuje do pieczonego schabu i grillowych oscypków.

Zobacz także: Popularne odmiany czereśni

d47mofv
Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d47mofv
d47mofv
d47mofv
d47mofv
d47mofv