Trwa ładowanie...
d3butre
Katarzyna Gileta

Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia

Przepis

Mirabelka to odmiana śliwki. Dawniej była w niemal każdym przydomowym ogródku, dziś jest nieco zapomniana. Niesłusznie, wartościami odżywczymi w niczym nie ustępuje swoim kuzynkom. Mirabelki nadają się na przetwory, nalewki i do ciast. Polecamy przepis na wyjątkowy chutney do mięs.

d3butre
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 400 g mirabelek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.
Przepis

Mirabelki opłucz, osusz i przełóż do garnka o grubym dnie. Wlej ocet winny i gotuj na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj cukier, listki rozmarynu, posiekaną szalotkę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Chutney przetrzyj przez gęste sito, przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Sos mirabelkowy idealnie pasuje do pieczonego schabu i grillowych oscypków.

Zobacz także: Popularne odmiany czereśni

Mirabelkowy chutney do mięs. Aromatyczny i prosty do zrobienia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d3butre

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3butre
d3butre
d3butre
d3butre
Więcej tematów
d3butre