Kanapki z pastą jajeczną
Pyszna klasyka, do tego zapewniająca solidną porcję wartości odżywczych. Kilka składników, prosty przepis. o ważne, ponieważ rano liczy się każda minuta. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (najlepiej niskosodowego)
- 2 małe jajka
- 2–3 łyżki chudego, niesolonego twarożku (do 3% tłuszczu)
- łyżeczka oliwy
- gałązka natki pietruszki (lub kilka listków bazylii, albo 2–3 łyżki rzeżuchy)
- szczypta gałki muszkatołowej lub kurkumy
- pieprz
- 100–150 g dowolnych świeżych warzyw (np. ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewki, kalarepa)
Przepis
- Jajka ugotuj na twardo (7–8 minut).
- Przelej zimną wodą, obierz ze skorupek i pokrój na mniejsze części.
- Zmiksuj z twarożkiem i oliwą, dopraw przyprawami.
- Zieleninę drobno posiekaj i wymieszaj z masą jajeczną.
- Rozsmaruj pastę na kromkach chleba.
- Podawaj kanapki w towarzystwie świeżych warzyw.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl