Kanapki z pastą jajeczną

Pyszna klasyka, do tego zapewniająca solidną porcję wartości odżywczych. Kilka składników, prosty przepis. o ważne, ponieważ rano liczy się każda minuta. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Kanapki z pastą jajecznąKanapki z pastą jajeczną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (najlepiej niskosodowego)
  • 2 małe jajka
  • 2–3 łyżki chudego, niesolonego twarożku (do 3% tłuszczu)
  • łyżeczka oliwy
  • gałązka natki pietruszki (lub kilka listków bazylii, albo 2–3 łyżki rzeżuchy)
  • szczypta gałki muszkatołowej lub kurkumy
  • pieprz
  • 100–150 g dowolnych świeżych warzyw (np. ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewki, kalarepa)

Przepis

  • Jajka ugotuj na twardo (7–8 minut).
  • Przelej zimną wodą, obierz ze skorupek i pokrój na mniejsze części.
  • Zmiksuj z twarożkiem i oliwą, dopraw przyprawami.
  • Zieleninę drobno posiekaj i wymieszaj z masą jajeczną.
  • Rozsmaruj pastę na kromkach chleba.
  • Podawaj kanapki w towarzystwie świeżych warzyw.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja