Rozmaryn
Rozmaryn jest z pewnością jednym z najbardziej aromatycznych znanych nam ziół. To między innymi przez niezwykle intensywny zapach rośliny, wykorzystuje się ją od wieków w sztuce kulinarnej. Ma intensywny, sosnowy zapach i lekko pikantny smak.
Jak wiele innych ziół, rozmaryn był już doskonale znany w czasach starożytnych. Według greckiej mitologii roślina ta miała zdobić ciało Afrodyty, gdy bogini narodziła się z morza. Traktowany dawniej jako symbol miłości (w średniowieczu ozdabiano nim np. nakrycie głowy dla panny młodej) rozmaryn dziś jest przede wszystkim apetycznym i aromatycznym dodatkiem do wielu potraw.
Przyprawę, jaką, jest rozmaryn, stosuje się do wielu potraw. Znakomicie podkreśla smak mięs, zwłaszcza wieprzowiny, baraniny oraz drobiu. Pasuje także do ryb — tuńczyka i łososia. Rewelacyjnie smakują warzywa przyprawione rozmarynem — cukinia, papryka, a zwłaszcza ziemniaki. Jego intensywny smak podkreśli również słodycz deserów. Listki rozmarynu świetnie skomponują się ze stekiem, polędwiczkami, pieczeniami czy też mięsem grillowanym. W wielu przypadkach świeża gałązka rozmarynu może posłużyć jako ozdobny dodatek do zaserwowanego na talerzu dania. Pamiętajmy jednak, by stosować przyprawę z umiarem – jej bardzo silny aromat może bowiem zdominować całą potrawę.
Rozmaryn nie tylko urozmaica różne potrawy, ale także działa korzystnie dla naszego zdrowia. Ziele ma między innymi bardzo korzystny wpływ na pracę układu trawiennego oraz łagodzi bóle mięśniowe.
Rozmaryn lekarski stosowany był przez wieki jako lek, który pobudza krążenie krwi. Z tego względu wzmaga męskie pobudzenie seksualne i uznawany jest za silny afrodyzjak. Wzmacnia on siły obronne organizmu, działając przeciwzapalnie, reguluje także trawienie. Polecany jest jako dodatek do ciężkich i wzdymających potraw.
Rozmaryn lekarski to gatunek krzewu z rodziny jasnotowatych, występujący dziko na terenach w pobliżu Morza Śródziemnego. Duże skupiska rośliny można zobaczyć m.in. w Grecji, Turcji, Portugalii, Francji, a także w Tunezji Algierii, we Włoszech i na Cyprze. Rozmaryn uprawia się również na szeroką skalę w wielu innych krajach całego świata.
Kto raz spróbował lub powąchał rozmarynu, nie zapomni jego aromatu. To niezwykłe połączenie zapachu lasu ze świeżością morskiej bryzy.